Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výsluchy v kauze Očistec pokračujú. Výsledkom policajnej akcie je 13 obvinených
Zdielať na

Výsluchy v kauze Očistec pokračujú. Výsledkom policajnej akcie je 13 obvinených

BRATISLAVA / Policajné výsluchy zadržaných pri akcii Očistec pokračovali aj v piatok. Vyšetrovateľom a prokurátorovi ubiehajú hodiny, ktorými sú jednotlivé procesné úkony limitované. Napríklad na návrh na väzobné stíhanie majú čas už len do zajtrajšieho rána.

Výsledkom policajnej akcie je 13 obvinených osôb. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia ich polícia vedie ako členov zločineckej skupiny. Tú si mal vytvoriť Norbert Bödör s pomocou bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten mal dosadiť ďalších ľudí na potrebné pozície ako napríklad Petra Hraška za šéfa Národnej kriminálnej agentúry. Roberta Krajmera za riaditeľa protikorupčnej jednotky, či Bernarda Slobodníka ako šéfa finančnej polície. Obsadené mali aj ďalšie pozície až po dvoch referentov Národnej kriminálnej agentúry. Týchto všetkých vypočúvajú už od štvrtka. 

​Výsluchy sa konali až do večerných hodín. Prví právni zástupcovia odchádzali z budovy policajného prezídia až po deviatej hodine večer. Pre média sa však vyjadriť odmietli. 

Vo výsluchoch pokračovali vyšetrovatelia aj v piatok. K prípadu sa ale nevyjadruje ani polícia, právo si vyhradil Úrad špeciálnej prokuratúry SR. Tá sa ale pre prebiehajúce vyšetrovacie úkony taktiež odmietla bližšie vyjadriť. Naďalej mlčia aj ďalší advokáti.

Hlavným zdrojom príjmov tejto skupiny mali byť úplatky od rôznych firiem, ktorým hrozilo reálne alebo fiktívne nebezpečenstvo stíhania najmä pre daňové trestné činy. Organizovaná sieť mala následne zabezpečiť neriešenie trestného stíhania. Podľa uznesenia sa toto všetko darilo robiť s podporou šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Toho polícia zadržala 22. októbra a obvinila ho okrem iného aj z podporovania zločineckej skupiny. Dvojica Bödör - Gašpar mala využiť svoj vplyv aj na dosadenie Ľudovíta Makóa za šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy. Makóa zadržali v polovici septembra a obvinili ho z násilnej trestnej činnosti.

​"Títo ľudia, ktorí boli platení z našich dani, ktorí prisahali vernosť zákonu, prebehli na druhú stranu, dopúšťali sa korupcie, zneužívania právomoci, paktovali s oligarchami," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic. 

Trinástich obvinených spája 10 skutkov. Lietajú v nich úplatky do výšky 400 tisíc eur, ale aj približne 5 či 10-tisícové úplatky vyplácané každý mesiac. Tibor Gašpar, či Peter Hraško sú pritom najdlhšie pôsobiaci ľudia vo svojich policajných funkciách. Mnohé ďalšie sumy zatiaľ nie sú ani známe.

Skupina okolo Bödöra mala mať podľa obvinenia aj záujem o mediálne citlivé kauzy ako Váhostav, kde mal padnúť rozkaz nezatknúť Juraja Širokého. Rovnako mali čistiť stopy v kauze Čistý deň. V prospech vedenia zariadenia sa angažoval Marián Kočner, ale aj vtedajší smerák Erik Tomáš.

Skupina sa mal zamerať aj na sledovanie nepohodlných opozičných politikov. V obvinení sa spomína aj Pavel Vorobjov, známy z lustrácie novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. "To je ako v zlom filme. Polícia bola zneužívaná, brutálnym spôsobom," dodáva Lipšic. Podľa vzneseného obvinenia skupina začala spolupracovať už v roku 2012. Za viaceré delikty im hrozia dlhoročné tresty. Preto nečudo, že viacerí zúčastnení sa rozhodli spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Kto zo zadržaných bude čeliť väzobnému stíhaniu a koho prepustia na slobodu zatiaľ nie je známe. 

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy