Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Prípad smrti Jozefa Chovanca v Bruseli otvoril tému policajnej brutality. Europarlament rieši ich neprimerané zásahy
Zdielať na

Prípad smrti Jozefa Chovanca v Bruseli otvoril tému policajnej brutality. Europarlament rieši ich neprimerané zásahy

BRUSEL / Tragický prípad Slováka Jozefa Chovanca na bruselskom letisku otvoril tému policajnej brutality až na európskej úrovni. Europarlament sa mimoriadne zaoberá neprimeranými policajnými zásahmi. Do policajných zložiek mnohých členských krajín sa podľa neho dostávajú ľudia, ktorí nie sú schopní zvládať svoje emócie. A to bol prípad aj tragickej smrti Jozefa Chovanca. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

To, čo sa stalo Jozefovi Chovancovi sa už nikdy nemôže opakovať. Opäť to osobne zopakoval aj šéf Európskeho parlamentu v Bruseli. Europarlament sa tak začína zaoberať zmenou procesov, podľa ktorých by sa napríklad zaviedlo prísnejšie posudzovanie pre vstup k zložkám polície. "Aby len ľudia, ktorých psychický stav je vhodný na to, aby robili túto prácu, boli prijímaní na túto prácu," vyjadrila sa Miriam Lexmann, europoslankyňa. "Policajná brutalita je problém, ktorý sa týka každej európskej krajiny, máme s ňou skúsenosť aj na Slovensku, či sa to týka rómskych osád alebo sa to týka naozaj prípadov, kedy je množstvo nekalích praktík zo strany policajných zložiek," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. 

Europoslanci si všímajú najmä rôzne prístupy polície k cudzincom. Chcú preto do riešenia významne zapojiť aj Europol, cez ktorý by sa nastavili celoeurópske štandardy. "Aby nedochádzalo k diskriminácii keď ide napríklad o občanov iných štátov, ako to vnímame že možno mohol byť ten prípad Jozefa Chovanca. Naozaj v tomto musia všetky policajný zbory musia mať rovnaké štandardy a tie štandardy musia mať vysoké," poznamenal europoslanec Michal Šimečka. Napríklad v prípade Jozefa Chovanca trvalo až dva roky kým sa pristúpilo k vypočúvaniu svedkov z lietadla, ktorí sa pritom sami hlásili. "Až z najvyšších miest musel prísť tlak, aby sa stalo niečo čo malo byť samozrejmosťou. V tomto prípade teda potrebujeme poznať odpovede na otázky prečo sa to stalo, prečo sme sa o tom dozvedeli tak neskoro a kedy bude vyvodená a nastolená spravodlivosť," dodal europoslanec Ivan Štefanec. Vďaka tomuto prípadu sa tak v Európskom parlamente hľadá kompromis pre určenie maximálnej doby dokedy budú musieť byť svedkovia vypočutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy