Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia už pozná mená ľudí, ktorí na víkendovom proteste nechali deti vulgárne vykrikovať
Zdielať na

Polícia už pozná mená ľudí, ktorí na víkendovom proteste nechali deti vulgárne vykrikovať

BRATISLAVA / Po víkendovom protestnom zhromaždení v Bratislave, sa šírili internetom rôzne zábery, na ktorých ľudia vytrhávali dlažobné kocky a chystali si ich na útok. Väčšinu Slovákov asi najviac šokovalo video, v ktorom malé deti za skandovania dospelých vykrikovali do megafónu vulgarizmy. Polícii sa už podarilo niektorých stotožniť.

V sobotu malé deti za podpory dospelých vykrikovali vulgarizmy a vyhrážky, ktoré adresovali slovenskému premiérovi. Za tieto slová od ostatných ešte zožali potlesk.

Polícia krátko po zaznamenaní tohoto videa začala pátrať po totožnosti osôb na  záberoch. "Niekoľko stoviek správ od občanov obsahovalo informácie týkajúce sa najradikálnejších účastníkov podujatia a organizátorov. Aj keď polícia niektorými informáciami už disponovala na základe vlastných poznatkov, vďaka občanom sa v nich mohla len utvrdiť," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Policajti na základe záberov pátrali aj po osobách, ktoré pred začatím protestného zhromaždenia vytrhli v okolí dlažbu, rozbili ju a následne si ju aj s kamením pripravili, aby neskôr mohli vyvolať konflikt a zaútočiť. "Tie sú vyhodnocované za účelom vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám. Bolo začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa spáchaného za krízovej situácie," informoval ďalej policajný hovorca Michal Szeiff. 

V sobotu boli štyria policajti po útoku zranení. Tým osobám, ktoré na policajtov zaútočili hrozí väzenie na 12 až 25 rokov. Trest s najväčšou pravdepodobnosťou hrozí aj rodičom a dospelým, ktorí nechali deti vykrikovať vulgarizmy. Polícia už pozná ich totožnosť. "Akonáhle aj má stotožnené osoby, ktoré sa mali toho skutku dopustiť, tak v podstate v rámci trestného stíhania bude skúmať všetky okolnosti toho, musí zabezpečiť dôkazy, čiže či naozaj umožňovali, nabádali tie osoby sa dopúšťať tým deťom takých konaní, ktoré sú v podstate za iných okolností trestnými činmi alebo priestupkami," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Následne môžu byť obvinení nie len rodičia, ktorí sa nečinne prizerali, ale aj ostatné osoby, ktoré deti v tom konaní podporovali. Dostatočným dôkazom môže byť video. "To video je výrazným dôkazom, ale musia byť uskutočnené aj výsluchy svedkov, očitých svedkov, ale tak ako to na tom videu bolo, je to dosť, dosť výrazné z hľadiska toho, aby polícia postupovala na základe tohto videa," dodala Kurilovská. 

Pozrite si reportáž z protestu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy