Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smrť po troch dňoch v nemocnici. Dvoch gynekológov uznal súd za vinných
Zdielať na

Smrť po troch dňoch v nemocnici. Dvoch gynekológov uznal súd za vinných

PREŠOV / Prešovský okresný súd vyniesol záverečný verdikt v prípade smrti pacientky z prešovskej nemocnice. 42-ročná pani Iveta zomrela pred ôsmimi rokmi. Po hospitalizácii na gynekologickom oddelení sa jej stal osudným zápal slepého čreva. Ten však lekári odhalili príliš neskoro. Dvoch gynekológov, ktorí ju vtedy liečili, uznal súd za vinných. Ďalšieho lekára, ktorý taktiež čelil obžalobe z usmrtenia, súd napokon spod obžaloby oslobodil.

Pani Ivetu priviezli do nemocnice už vo vážnom stave. Mala ukrutné bolesti brucha a vysokú teplotu. Hospitalizovali ju na gynekologickom oddelení. Príliš neskoro odhalili, že dôvodom jej bolesti je v skutočnosti zápal slepého čreva. Stav pacientky sa zhoršoval až natoľko, že tretí deň od hospitalizácie zomrela. "Pre pacientku urobili tak mizerne málo, že s takýmto prístupom nemohla prežiť," poznamenal prokurátor. 

"Neboli žiadne úkony urobené minimálne od 18:35 hod., dňa 29.4., keď bola prijatá do nemocnice až ďalší deň, keď bola operovaná a umiestnená na odd. AIM, došlo tam k strate drahocenného času," povedal predseda senátu Okresného súdu Prešov. 

"Senát Okresného súdu Prešov uznal dvoch obžalovaných za vinných z prečinu usmrtenie, za čo obom zhodne uložil trest odňatia slobody dvoch rokov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu dvoch rokov," priblížila hovorkyňa súdu Ivana Petrufová. 

"Súd dospel k záveru, že títo dvaja obžalovaní svojím nekonaním týchto úkonov, ktoré som spomínal, spôsobili skutočnosť, že poškodená zomrela," odôvodnil verdikt predseda senátu. 

Ani jeden z lekárov na pojednávanie neprišiel. V záverečnej reči však ešte minule prehlásili, že sa cítia nevinní. Tvrdili, že pre pacientku urobili všetko tak, ako mali. Jej ošetrujúci lekár nariadil vykonať CT vyšetrenie, ktoré by podľa záverov prokurátora malo zásadný zvrat pre liečbu pacientky. Objednali ju však až na neskorší termín, ktorého sa pani Iveta, žiaľ, už nedožila. 

"Nič neposkytli, nič nespravili," uviedla sestra nebohej pani Ivety. "Jednoducho, ignorovali všetko," podotkol švagor nebohej. 

Aj napriek rozsudku Okresného súdu Prešov prípad stále nie je ukončený. Obhajcovia všetkých troch obžalovaných podali odvolanie. Rozhodovať preto bude ešte krajský súd.

Našli ju mŕtvu s uterákom na tvári. Aj po roku vo väzbe Petrovi bojnickú vraždu stále nedokázali. Viac už Pavol Čertík

Súvisiace články

Najčítanejšie správy