Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Je to šikana a pomsta, sťažujú sa majitelia záhrady. Pred bránou im vyrástol plot
Zdielať na

Je to šikana a pomsta, sťažujú sa majitelia záhrady. Pred bránou im vyrástol plot

KAMENICA NAD CIROCHOU / Je to šikana a pomsta - hovorí zúfalá rodina z Kamenice nad Cirochou. V obci vlastnia 16 rokov záhradku. Nový majiteľ prístupovej cesty im však pred bránou postavil vlastný plot a odkázal im, aby si prístup urobili inde. Rodina sa preto obrátila na obec.

Prístupová parcela kedysi patrila Slovenskej republike a spravovali ju Vojenské lesy a majetky. Štát pozemky predal a pred bránou Borovských pribudla brána nového majiteľa. "Cestu zatarasí tak, že nebudeme môcť prejsť a bude nám to robiť, kým budeme žiť," vraví záhradkárka Jolana Borovská. 

"Môj klient kúpil túto nehnuteľnosť, nikde nebolo napísané právo prechodu, môže nastaviť iné pravidlá ako predchádzajúci vlastník," vysvetľuje právny zástupca majiteľa pozemku Slavomír Hrubišák. "To vnímame ako šikanóznu problematiku," stojí si za svojim majiteľka záhradky a dcéra pani Jolany Martina Borovská. 

Záhradku vlastní rodina 16 rokov. So žiadosťou o ochranu sa obrátili na obec, a to z dôvodu zrejmého zásahu do dlhotrvajúceho stavu pokoja. "Nový vlastník parcely pred vchodom do jej záhradky jej bráni v prístupe, alebo ju vyzýva k inému prístupu od hlavnej cesty," potvrdila starostka obce Monika Hamaďaková. 

"Z druhej strany zistil, že ostatní občania si urobili prechody, tak požiadal pani, aby urobila to isté, nechal jej lehotu," dodáva Hrubišák. Ide o hlavný ťah na Sninu. Je tam povolená 70 a chodník tam nie je. Ani po zásahu obce sa zmier síce nepodarilo dosiahnuť, no došlo k ústupku. "To čiastočné sprístupnenie bolo urobené na náš podnet," dodala starostka. 

"Sme sa dohodli, že 3x na deň. Ja potrebujem viac, mám tam sliepky, kurčatá," hovorí Jolana. "Sme to vyhodnotili, že bol narušený stav pokoja. Rozhodnutie smerovalo k tomu, že mal uloženú povinnosť zdržať sa krokov, ktoré by smerovali k obmedzovaniu práva prechodu s parcele pani Borovskej," povedala starostka obce. 

Majiteľ prístupovej parcely sa voči tomu odvolal. A obec celý spis presunula Okresnému úradu v Prešove. Na parcele k záhradkám obec v územnom pláne počíta s výstavbou cesty. Na aký účel ju kúpil nový majiteľ sme sa od jeho právnika nedozvedeli. "Podľa mňa je to pomsta za to, že som odkúpila pozemok, o ktorý mali záujem oni," myslí si majiteľka záhradky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy