Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľká pátracia akcia v Slovenskom raji: Františka už hľadajú policajti, dobrovoľníci aj vrtuľník
Zdielať na

Veľká pátracia akcia v Slovenskom raji: Františka už hľadajú policajti, dobrovoľníci aj vrtuľník

SLOVENSKÝ RAJ / Veľká pátracia akcia prebieha v Slovenskom raji. Horskí záchranári začali hľadať Františka, ktorý sa stratil pri návrate z nedeľnej omše na Kláštorisku. V pondelok ráno sa k ním pripadali aj policajti, vrtuľník a dobrovoľníci.

Františka videli naposledy v nedeľu popoludní, keď smeroval pešo z Kláštoriska na Podlesok. "Asi 300-400 metrov od Kláštoriska, od lúky. Smerom po ceste, ku Kláštoriskovej. On nás predbehol, bo my sme boli s malou. Sme boli rodinka," uviedol Ladislav, posledný človek, ktorý videl Františka ako posledný.

To je posledná stopa ktorú mali pátracie tímy k dispozícií. Keď sa rodený Letanovčan nevrátil domov, príbuzní vedeli, že je zle. Jeho auto je doposiaľ odparkované na Podlesku. Okamžite zaktivizovali horských profesionálov. Tí pátrali aj počas noci. 

"Včera vo večerných hodinách nám nahlásili nezvestnosť staršieho pána, ktorý sa nevrátil z omše z Kláštoriska. Pátrali sme aj v noci, samozrejme, kým je stopa čerstvá. Boli tam nasadení štyria psovodi. Samozrejme, naši chlapi. No a približne o polnoci bola pátracia akcia prerušená s tým, že začali sme dnes ráno," priblížil Jozef Richnavský, záchranár z HZS Slovenský raj. 

Horskí záchranári prepátrali počas noci všetky turistické chodníky vedúce z Kláštoriska na Podlesok a ich okolie. V pondelok ráno sa k nim pridali dobrovoľníci aj policajti. "Muž má na sebe pruhované sivé tričko s vodorovnými čiernymi a bielymi pásmi, tmavomodré krátke nohavice, čierne ponožky, modré topánky, hnedý ruksak, šedivé vlasy, je vysoký 170 cm vysoký," opísala muža policajná hovorkyňa Jana Mésarová. 

Do pátrania sa zapojila aj letka ministerstva vnútra. Horskí záchranári a policajti pátrali taktiež zo vzduchu. Okruh rozšírili aj smerom na Letanovský Mlyn a okolie obce Letanovce, z ktorej nezvestný František pochádza. "Z horskej záchrannej služby je tu približne 20 ľudí. Je tu veľa dobrovoľníkov. Čiže dokopy odhadujem približne 50 - 60 ľudí," upresnil Richnavský. 

František si so sebou nevzal mobilný telefón, čiže pátrači nedokážu ani vytýčiť perimeter, ktorý je potrebné prehľadať. Ak dôchodcu nenájdu, záchranná pátracia akcia bude opäť prebiehať do nočných hodín.

Nočné pátranie horských záchranárov sa skončilo tragicky. Dôchodcu (†74) z Terchovej zavalil strom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy