Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia pátra po dvoch maloletých Lýbijčanoch, utiecť sa im podarilo z detského domova v Medzilaborciach
Zdielať na

Polícia pátra po dvoch maloletých Lýbijčanoch, utiecť sa im podarilo z detského domova v Medzilaborciach

MEDZILABORCE / Policajti pátrajú po dvoch maloletých chlapcoch z Líbye. Okolo polnoci ušli z detského domova. A poriadne pritom riskovali. Vyskočili z okna na poschodí. V blízkosti zariadenia ich už zrejme čakali prevádzači. Deti sa doposiaľ nikomu neozvali. Ich cieľovou krajinou je údajne Francúzsko.

To, že chlapci v zariadení nie sú, zistila krátko po polnoci sociálna pracovníčka. Ich nezvestnosť nahlásila polícii. Ide o dvoch chlapcov z Líbye vo veku 16 a 17 rokov. Na Slovensko sa dostali načierno cez zelenú hranicu s Ukrajinou.

Po tom, ako ich pri obci Lekárovce v okrese Sobrance zadržali policajti, jeden skončil v nemocnici. "Pacient bol pre nevoľnosť prijatý na pozorovanie a nasledujúci deň prepustený do ambulantnej starostlivosti," potvrdila hovorkyňa michalovskej nemocnice Jana Fedáková. 

V detskom domove boli od začiatku augusta. Iba pred pár dňami boli preradení do samostatnej skupiny detí s voľným režimom. Práve to využili. "Vyskočili z okna, riskovali v podstate úraz. Je veľký predpoklad, že mali cestu dohodnutú, zrejme po nich prišlo auto," myslí si Vladislav Fejo, riaditeľ DD Dlaň v Medzilaborciach. 

"Policajná hliadka ihneď po prijatí oznámenia o nezvestnosti vykonala previerky a v meste Medzilaborce prekontrolovala autobusové, vlakové stanice aj parkoviská," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

 

Nepožiadali u nás ani o azyl, smerujú zrejme na západ 

Všetko nasvedčuje tomu, že chlapci zrejme svoju budúcnosť na Slovensku nevideli. Ani u nás nepožiadali o azyl. Bol im udelený tolerovaný pobyt. Po maloletých policajti vyhlásili pátranie. Nie je jasné, kde sa môžu nachádzať. Doposiaľ sa neozvali ani sociálnych pracovníkov, ani iným deťom zo zariadenia. "U väčšiny máme spätnú väzbu cez kontakt s tými, ktorí zostanú, u týchto je málo pravdepodobné, že sa ozvú," poznamenal riaditeľ detského domova. 

Z ich výpovedí vyplýva, že sa chceli dostať na Francúzska. Hoci majú len 16 a 17 rokov, na cestách sú dlho."Putovali po Európe dva roky. Prvotný cieľ bolo Turecko, kde sa dostali letecky a následne cestovali rôzne autom, vlakom, boli v Grécku, v Čiernej Hore, v Srbsku. Sme bežné sociálne zariadenie, ktoré je na to, aby pomáhalo a hľadalo riešenie, pre nich je to zrejme málo, idú do Európy s tým, že sa chcú mať lepšie," dodal riaditeľ. 

V lesoch na Záhorí objavili miestni desiatky utečencov, pátral po nich aj vrtuľník. Bližšie už Iveta Krupová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy