Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajti, ktorí chytili migranta z Pakistanu, nakoniec skončili v karanténe. Policajnému zboru vypadlo až 40 mužov
Zdielať na

Policajti, ktorí chytili migranta z Pakistanu, nakoniec skončili v karanténe. Policajnému zboru vypadlo až 40 mužov

NOVÁ SEDLICA / Takmer 40 policajtov skončilo v karanténe. Pri zásahu prišli do kontaktu s pozitívne testovaným mužom z Pakistanu. Zadržali ho v obci Nová Sedlica v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Na takéto personálne výpadky má policajný zbor vypracovaný krízový plán. Všetkých policajtov čakalo testovanie na COVID-19.

Dvoch Pakistancov a jedného Inda zaistili policajti neďaleko obce Nová Sedlica. Ani jeden z nich nemal cestovné doklady. Predviedli ich na oddelenie a nasledovalo testovanie na koronavírus. Vtedy sa po prvýkrát potvrdil pozitívny test u migranta zachyteného v pohraničí s Ukrajinou. Potom, ako bol výsledok testu na COVID19 u Pakistanca pozitívny, z karanténnych dôvodov ho z Oddelenie hraničnej kontroly v Zboji museli previezť do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach.

S migrantom tak prišli do kontaktu nielen tí policajti, ktorí ho kontrolovali bezprostredne po zadržaní, ale pri eskortovaní sa s ním v jednom aute viezli aj príslušníci Mobilnej zásahovej jednotky. V karanténe sa tak ocitli štyri desiatky policajtov. "Spolu bolo testovaných 38 policajtov z OHK Zboj a mobilnej zásahovej jednotky," informovala  Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Každé policajné oddelenie má vypracovaný krízový plán. Ide o usmernenie, ako postupovať v prípade zistenia pozitívneho prípadu na COVID-19. "Okamžite prijímame opatrenia, izoláciu, dezinfekciu priestorov a sme v spojení s pracovníkmi úradu verejného zdravotníctva a postupujeme podľa inštrukcií hlavného hygienika," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Polícia je zároveň pripravená aj na situácie, keď sa v karanténe ocitne väčší počet policajtov, ako to bolo teraz. Na výpomoc sú pripravení kolegovia z iných oddelení. "Služby policajtov sú nastavené tak, aby ich mohli nahradiť ďalší policajti, prípadne presúvame policajtov z iných útvarov," doplnila policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. Ďalší dvaja migranti, ktorí boli v skupine s pozitívne testovaným Pakistancom, mali výsledky testov negatívne. Dostali zákaz vstupu na územie Slovenska na dobu 3 rokov. Testovanie absolvovalo aj všetkých 38 policajtov a už sú známe aj výsledky. "Vo všetkých prípadoch boli výsledky testov negatívne," dodala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy