Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajti na východnej hranici doplatili na migrantov. Kým jedni nemali doklady, u ďalšieho sa potvrdil koronavírus
Zdielať na

Policajti na východnej hranici doplatili na migrantov. Kým jedni nemali doklady, u ďalšieho sa potvrdil koronavírus

ZBOJ, NOVÁ SEDLICA / Na východnej hranici dali policajtom poriadne zabrať nelegálni migranti. Traja sa na Slovensko pokúsili dostať tak, že sfalšovali cestovné doklady. Ďalší traja pre zmenu doklady síce nemali žiadne, no postarali sa o iné komplikácie. Ukázalo sa, že muž z Pakistanu je pozitívny na koronavírus. Do kontaktu s ním prišli viacerí policajti. Všetkých čaká testovanie.

Policajti z OHK Zboj vo svojom obvode narazili na troch nelegálnych migrantov. Jeden z nich bol Iračan. Ten sa preukázal pozmeneným cestovným pasom Českej republiky. A v poriadku neboli ani doklady osôb z Uzbekistanu. Preukázali sa identifikačnými kartami Litovskej republiky, no tie boli podľa polície falošné. "Dopustili sa prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradného znaku a úradnej značky," vyjadrila sa Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Všetkých troch prokurátor z trestného činu aj obžaloval, a v superrýchlom konaní o nich rozhodoval sudca Okresného súdu v Humennom. Uznal ich za vinných. "Uložil im trest odňatia slobody na 10 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 1 roka," poznamenala Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Pozitívny na koronavírus

Policajti zo Zboja na ďalších troch migrantov narazili v katastri obce Nová Sedlica. Išlo o jedného Inda a dvoch Pakistancov. Ani jeden z nich nemal cestovné doklady a na Slovensko prešli načierno cez zelenú hranicu. Aj v prípade týchto osôb nasledovalo testovanie na koronavírus. "Výsledok testu štátneho príslušníka Pakistanu bol pozitívny," informovala Kopernická. 

Podľa pokynov hygieničky ministerstva vnútra všetci policajti, ktorí s nakazeným migrantom prišli do kontaktu, sa v stredu a vo štvrtok musia podrobiť testovaniu na COVID 19. Migrantov s negatívnym výsledkom na koronavírus čaká administratívne vyhostenie. Všetci dostali zákaz vstupu na územie všetkých členských štátov Európskej únie, a to na dobu 3 rokov.

Cudzincov naši policajti odovzdali príslušníkom Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy