Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Peter zomrel pri práci na železnici, jeho manželka sa po rokoch dočkala spravodlivosti. Ako dôkaz pomohla reportáž TV JOJ
Zdielať na

Peter zomrel pri práci na železnici, jeho manželka sa po rokoch dočkala spravodlivosti. Ako dôkaz pomohla reportáž TV JOJ

POPRAD / Za smrť Petra Ptáčka nesú plnú zodpovednosť železnice. Tri roky bojovala Petrova manželka za tento výrok. Mal smrteľný pracovný úraz. Železnice tvrdili, že pochybil. Rozsudok súdov je právoplatný.

"Ako mohli klamať tí chlapi, ktorí s ním predtým robili všetko. A naraz už nebol taký kolega s nimi," vyjadrila sa manželka obete Viera Ptáčková. Peter zahynul počas pracovnej doby v máji 2015 na železničnej stanici v Udavskom. V zázname o úraze stojí, že jediným vinníkom je Peter. Mal skákať z rušňa a pod stroj ho vtiahlo. Viera aj advokát sú presvedčení, že z vágona skákať nemohol ale s rušňami niekto pohol. Vo chvíli, keď Peter niečo kontroloval a za svoju smrť nemôže. Mali aj dôkazy, Viera ale tvrdí, že kľúčovú úlohu zohrala aj nami odvysielaná reportáž Kataríny Kleknerove, priamo z miesta tragédie. "Veľmi pomohla a objasnila nezrovnalosti vo výpovediach," poznamenala Viera. 

Súdny proces trval 3 roky. Každé tvrdenie železníc dvojica spochybnila dôkazmi a pochybiť mala aj polícia pri zaisťovaní stôp. "Rozprávať o tom, že krvné stopy odfotené železnicou sú dôkaz v trestnom konaní, mi prišlo ako vrchol celého konania," vyjadril sa advokát Peter Votroubek. Peter pracoval na železnici 40 rokov bez akejkoľvek porušenej disciplíny. A nepochybil ani teraz, dôkazy boli silné. Krajský súd tak potvrdil rozsudok popradského okresného súdu. "Miera zodpovednosti zamestnávateľa za pracovný úraz je v rozsahu 100 percent," podotkol advokát.  

Očistiť meno manžela sa im podarilo, no chcú ísť ďalej. "Pani Ptáčkovej vzniká nárok na odškodné,"ozrejmil advokát. A nielen to, boj za nevinu svojho muž stál Vieru niekoľko tisíc eur, vrátane vypracovaní znaleckých posudkov. "To sú priame náklady a nemajetková ujma," dodal Votroubek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy