Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Členovia zločineckej skupiny sa postavili pred súd. Trest za členstvo v skupine sýkorovcov ale Borbély nedostal
Zdielať na

Členovia zločineckej skupiny sa postavili pred súd. Trest za členstvo v skupine sýkorovcov ale Borbély nedostal

PEZINOK /  Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a členmi zločineckej skupiny sýkorovci Františkom Borbélym a Róbertom Baumanom. Trest za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny však súd Borbélymu neuložil, za dostatočný považuje sedemročný, ktorý dostal v roku 2015 v inej kauze.

 V prípade Róberta Baumana súd odobril navrhovaný trojročný podmienečný trest. Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa odsúdení voči nemu neodvolajú. Podľa prokuratúry bol Borbély pre sýkorovcov činný v období rokov 1997 až 2014 a Bauman v období 2001 až 2013. Podieľali sa napríklad na preberaní nelegálne získaných finančných prostriedkov za takzvanú ochranu. Tie ďalej odovzdávali šéfovi skupiny Róbertovi Lališovi.

"Keby ste mali možnosť zmeniť niečo na vašom živote, urobili by ste tak?" 

F.B. :"Pravdaže, od začiatku by som šiel iným smerom." 

František Borbély kedysi vlastnil súkromnú bezpečnostnú službu a prevádzkoval herne i reštaurácie. Súd mu v súčasnosti udelil príkaz zamestnať sa. Pre TV JOJ sa síce vyjadril, že už je zamestnaný, no jeho aktuálna pracovná náplň je pre verejnosť zatiaľ neznáma.

Borbély bol v minulosti viackrát odsúdený za rôznu trestnú činnosť. V roku 2015 uzavrel na Špecializovanom trestnom súde dohodu o vine a treste vo veci drogovej trestnej činnosti. Neskôr ho Okresný súd Bratislava III uznal za vinného pre skutok hrubého nátlaku a ďalšiu dohodu o vine a treste uzavrel na Okresnom súde Bratislava II v prípade výbuchu auta príslušníka skupiny piťovcov. Za spomenutú trestnú činnosť si odpykával sedemročný trest vo väzení, vo februári tohto roku ho však podmienečne prepustili.

Skupina sýkorovcov pôsobila v Bratislave a okolí, pričom sa živili vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. Po vražde zakladateľa Miroslava Sýkoru vo februári 1997 stál na čele Róbert Lališ zvaný Kýbel. Ten si momentálne vo väzení odpykáva doživotný trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy