Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Rakúsku zadržali Viliama Mišenku odsúdeného za vraždu. Kedy ho vydajú na Slovensko?
Zdielať na

V Rakúsku zadržali Viliama Mišenku odsúdeného za vraždu. Kedy ho vydajú na Slovensko?

BRATISLAVA / Jeden z najhľadanejších Slovákov - Viliam Mišenka, skončil vo štvrtok v rukách rakúskej polície. Na Slovensku si má odsedieť 23 rokov za úkladnú vraždu, v ktorej figuroval ako objednávateľ. Podľa informácii TV JOJ Mišenka po zadržaní uviedol, že je občanom Rakúska. Úrady jeho tvrdenie teraz preverujú.

Podľa aktuálnych informácii sa Mišenka nachádza vo vydávacej väzbe. Jeho presun na Slovensko, bude pravdepodobne trvať dlhšie, ako je bežný postup. Mišenka totiž rakúskym orgánom tvrdí, že má rakúsky pas. "On povedal, že rakúske občianstvo má, ale musíme to preveriť. Nie sú dôkazy, že by mal, ale je víkend, tak to môžeme preveriť až budúci týždeň. Musíme zachovať postup. Momentálne je vo vydávacej väzbe. Či bude vydaný a kedy, tak to chce čas," uviedla Corinna Salzbornm hovorkyňa Krajinského súdu vo Viedni.


Podľa hovorkyne rakúskeho súdu, ho budúci týždeň určite nevydajú na Slovensko. Potrebujú viac času. Podľa expertky na trestné právo, Mišenka by mal byť v blízkej dobe vydaný. "Ak osoba má štátne občianstvo krajiny, v ktorej bola zadržaná a zároveň má aj naše štátne občianstvo, tak keď je zadržaná na základe EZR neskúmajú sa všetky takéto skutočnosti pri výkone toho zatýkacieho rozkazu, na základe všetkých dohôd medzi EÚ krajinami. Keď už sa nachádza v predbežnej väzbe, tak je to naozaj už len otázka dní, aby už bol vydaný," vyjadrila sa expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.


Mišenka bol na úteku od marca 2018. Najvyšší súd ho poslal do väzenia na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu, formou účastníctva ako objednávateľa. Podľa rozsudku v roku 2009 stál za explóziou výbušniny, ktorá mala usmrtiť jeho švagrinú Zuzana Mišenkovú. Namiesto nej, ale zahynul iný muž a ďalší utrpeli zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy