Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po štyroch dňoch zniesli tatranskí záchranári telesné pozostatky muža s pozitívnou cestovateľskou anamnézou
Zdielať na

Po štyroch dňoch zniesli tatranskí záchranári telesné pozostatky muža s pozitívnou cestovateľskou anamnézou

VYSOKÉ TATRY / Po štyroch dňoch horskí záchranári zniesli telesné pozostatky muža, ktorý ešte v nedeľu spadol z vrcholu Vysokej. Takmer 500 metrový pád nemal šancu prežiť. Muž mal cestovateľskú anamnézu, pre hrozbu nákazy bol postup horských záchranároch veľmi komplikovaný.

Aj keď bolo slnečno a Tatry boli bez oblakov, vrtuľník pomôcť nemohol. "Na miesto sme sa nemohli dostať kvôli zlým poveternostným podmienkam," vyjadril sa náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. Pre telesné pozostatky 53-ročného muža, ktorý zahynul ešte v nedeľu pod Vysokou, sa tak vybrali horskí záchranári "po svojich". "My sme vedeli, kde sa nachádza. Telo bolo označené," povedal vedúci záchrany Jozef Brejčák.

53-ročný muž mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu, čo však neznamená, že bol nakazený koronavírusom. Definitívne to ukáže až pitva. Horskí záchranári však pre istotu dodržali všetky bezpečnostné opatrenia.

Vietor spôsobil, že sneh zakryl telo obete. Záchranári ho museli spod neho dostať. Mali na sebe špeciálne ochranné prostriedky. "Museli sme najprv vyjsť bez toho, lebo inak sa nedalo šliapať a až tam sme si dali na seba všetky tie ochranné veci a v tom sme museli s tým telom manipulovať. Bolo to v dosť strmom teréne, čiže sme si museli najprv spraviť plošinu a dávať pozor, aby sa niečo nestalo," vysvetlil Brejčák. 

Transport dole jednoduchý nebol, no nakoniec telo obete dole dostali. Do karantény záchranári ísť nemusia.

Viac o prípade sa dozviete v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy