Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bojovník Riško, ktorému pomáhalo celé Slovensko, sa dočkal vytúženého lieku
Zdielať na

Bojovník Riško, ktorému pomáhalo celé Slovensko, sa dočkal vytúženého lieku

BUDAPEŠŤ / Malý bojovník Riško Balint, ktorého príbeh pozná celé Slovensko, sa konečne dočkal. V utorok mu lekári v Budapešti podali vytúžený liek Zolgensma.

Riško Bálint zo Sečoviec trpí vzácnym neurologickým ochorením - spinálnou svalovou atrofiou 1. typu. Ide o vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva. Chorí tiež majú ťažkosti s prehĺtaním, neskôr aj s dýchaním, čo môže viesť až k smrti.


Riško na liečbu potreboval vzácny liek, ktorý je jedným z najdrahších medikamentov na svete. Stojí dva milióny eur a v Európe ešte nie je povolený. V ťažkom boji mu pomáhali ľudia z celého Slovenska a obrovskú podporu dostal aj od úspešných slovenských športovcov.

Ako v stredu informovala facebooková stránka "V teniskách", malý chlapec je konečne na lepšej ceste za zdravím. "V utorok v dopoludňajších hodinách sa podrobil zákroku, počas ktorého mu lekári v nemocnici v Budapešti podali liek Zolgensma. Riško je stabilizovaný a rodičia veria, že všetko dobre dopadne a ich životy sa zmenia k lepšiemu," píše sa na sociálnej sieti.

"Na liek sa poskladali dobrí ľudia a na transparentnom účte sa po pár týždňoch objavila suma 2,8 milióna eur. Takúto veľkú zbierku Slovensko vo svojej histórii na záchranu života ešte nezažilo," dodáva sa v príspevku.

Liek sa môže podať iba do dvoch rokov života a keďže Riško oslávi dva roky už v apríli, záchrana prišla doslova v "hodine dvanástej".

"Práve prežívame chvíle šťastia. Riškovi bol aplikovaný liek, za ktorý sme spolu s vami bojovali a vďaka vám sa nám to podarilo. Teraz už len ostáva veriť, že vedľajšie účinky lieku sa neprejavia a liek Riškovi zaberie čo najskôr. Slovensko sa spojilo a pomohlo Riškovi. Ste úžasní. Vážime si vašu pomoc a podporu," vyjadrili vďaku celému národu Riškovi rodičia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy