Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku pristálo štvrté lietadlo, ktoré doviezlo tisíce ochranných pomôcok a odevov
Zdielať na

Na Slovensku pristálo štvrté lietadlo, ktoré doviezlo tisíce ochranných pomôcok a odevov

BRATISLAVA / Štát len pred malou chvíľou po peripetiách podpísal darovacie zmluvy so spoločnosťami J&T a EPH, ktoré pre Slovensko zabezpečili ochranné pomôcky. Napriek tomu stále chýbajú tam, kde sú najviac potrebné - v ambulanciách, nemocniciach alebo u záchranárov. Na druhej strane sa už tieto pomôcky kopia v centrálnych skladoch a ďalšie pribúdajú. Každým dňom prilietajú lietadlá s dodávkami so zdravotníckym materiálom, ktorý sa rozhodli darovať slovenské firmy. Uvítali by, keby vláda s nimi komunikovala operatívnejšie a mohli tak sortiment materiálu upraviť podľa potrieb Slovenska.

V stredu tretie a vo štvrtok už štvrté lietadlo dorazilo s dodávkami ochranných zdravotných prostriedkov ako dar pre Česko a Slovensko, tentoraz ide o ochranné okuliare a obleky"V tomto konkrétne prišlo 25 000 ochranných okuliarov a 50 000 ochranných odevov," povedal hovorca J&T Maroš Sýkora.

Doteraz už bolo dopravených: 1 500 000 chirurgických rúšok, 200 000 respirátorov N 95, 50 000 ochranných oblekov, 50 000 ochranných okuliarov, 50 000 testov. Z toho s rúškami a respirátormi sa delíme s Českou republikou rovným dielom a obleky, okuliare a odevy idú prevažne k nám.

"Celkovo ten objem vyčlenený pre Českú a Slovenskú republiku je v objeme 8 miliónov eur," vyjadril sa Sýkora. Materiál ide do centrálnych skladov a krízový štáb rozhodne o jeho rozdelení. Mnohé inštitúcie na Slovensku už čakajú na materiál ako na vykúpenie.

"Lekári doposiaľ neobdržali respirátory, obyčajné jednorázové rúška, dezinfekcie, rukavice, okuliare, štíty," povedala riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolinková. "Zubným lekárom najviac chýbajú respirátory, potom sú to celotelové obleky, štíty a pomaly začína dochádzať aj dezinfekcia z hľadiska toho, že ten čas sa naťahuje," uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Zisťovali sme, ako to vyzerá v centrálnych skladoch Správy štátnych hmotných rezerv, kedy a ako plánuje ochranné pomôcky distribuovať. Odpoveď sme do tejto chvíle nedostali. Neboli sme v tom však sami. Komunikačný problém zaznamenávajú aj samotní darcovia. "Nám viazne komunikácia so zástupcami ÚKŠ, potrebujeme niektoré rozhodnutia urobiť rýchlo," povedal Sýkora.

Od budúceho týždňa bude platiť povinné meranie teploty zamestnancov pri vstupe do budovy s prevádzkou. Viacerým firmám a inštitúciám však chýbajú teplomery a dožadujú sa dodávky. "Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá výhovorky. Myslím si, že ak by sa naozaj chcelo, aj teplomery sa zabezpečia. Každá druhá domácnosť má doma digitálny teplomer, ktorým by sa teplota dala merať," skonštatoval premiér Igor Matovič.

Viaceré inštitúcie sa obrátili na darcov, ktorí zareagovali ihneď. "Sme pripravení dodať vláde v rámci daru 5 tisíc teplomerov, ale chýba nám odpoveď Ministerstva zdravotníctva," dodal Sýkora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy