Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cesta Ukrajinca na luxusnom aute dlho netrvala. Na hraniciach ho zadržali aj so špeciálnym materiálom do nemocníc
Zdielať na

Cesta Ukrajinca na luxusnom aute dlho netrvala. Na hraniciach ho zadržali aj so špeciálnym materiálom do nemocníc

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Tisíce kusov chirurgických ihiel, nití a množstvo iného zdravotníckeho materiálu zadržali u muža na slovensko – ukrajinskej hranici. Ukrajinec tvrdil, že to má pre svoju osobnú spotrebu. Colníci však v jeho aute našli aj šeky na 14-tisíc eur. Tovar zrejme smeroval na čierny trh.

Ukrajinec na luxusnom aute prechádzal cez slovensko – ukrajinskú hranicu, kde sa podrobil colnej kontrole. Hoci tvrdil, že preváža iba tovar pre osobnú potrebu, opak bol pravdou. Muž prevážal vyše 6 tisíc kusov rôzneho chirurgického materiálu. "Pri kontrole vozidla a osobných vecí občana colníci zaistili 6180 kusov chirurgických ihiel a chirurgických nití," uviedol v stanovisku Colný úrad Zakarpatská oblasť. Ukrajinec colníkom povedal, že tento tovar má hodnotu iba 15 eur. Ide o špeciálny materiál, ktorý sa objednáva do nemocníc. Napríklad bežne v lekárni ho u nás nekúpite.

"Cena tohto tovaru bola vyčíslená na takmer 362 tisíc ukrajinských hrivien," uviedol ďalej colný úrad. Navyše, podľa informácií ukrajinských colníkov mal muž v aute aj šeky na sumu 14 tisíc eur. Podľa nich smeroval zdravotnícky materiál na čierny trh.

Na slovenskej strane hranice takýto tovar nemusí cestujúci pri vývoze zo Slovenska deklarovať. "Na tento tovar sa nevzťahujú žiaden reštrikčné opatrenia, teda zákazy alebo opatrenia," uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová. Inak je to pri dovoze, kedy je už potrebné tovar na obchodné účely nahlásiť a tiež priložiť faktúru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy