Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prepadnutá cesta i popadané stromy. Silný vietor zanechal na Slovensku množstvo škôd
Zdielať na

Prepadnutá cesta i popadané stromy. Silný vietor zanechal na Slovensku množstvo škôd

BRATISLAVA / Očakávaná víchrica dorazila na Slovensko včera večer a obyvateľom najmä juhozápadného Slovenska brala spánok. Lomcovala strechami, kontajnermi a lámala konáre stromov. V okolí Nitry a Bratislavy prekračovala rýchlosť sto kilometrov za hodinu. Našťastie nespôsobila žiadnu tragédiu ani mimoriadne škody. O niečo vážnejšie to bolo na strednom Slovensku a ráno aj na východnom. Desaťtisíce domácností zostalo bez elektriny. Na niektorých miestach popadané stromy demolovali autá alebo komplikovali dopravu.

V poradí tretia energetická kalamita v priebehu februára zasiahla oblasť stredného Slovenska. Bez elektrickej energie sa ocitlo viac ako 23-tisíc odberných miest, pričom mimo prevádzky bolo 260 distribučných trafostaníc. V teréne zasahovalo za posledných 24 hodín pri takmer 180 výjazdoch viac ako 300 hasičov. Najväčšie komplikácie mali v Žilinskom kraji.

Ako informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš, poruchy evidovali na 36 vedeniach vysokého napätia. Počas noci spôsobila víchrica v Žilinskom a Banskobystrickom kraji toľko porúch, že SSD vyhlásila kalamitu. Najviac práce mali elektrikári na Orave, Liptove a na Horehroní, ale postihnuté bolo prakticky celé stredné Slovensko.

 „Keďže v noci fúkal extrémne silný vietor a na mnohých miestach padali stromy, pohotovostní pracovníci nemohli z dôvodu ohrozenia bezpečnosti pracovať na odstraňovaní porúch. Ráno už bola poveternostná situácia lepšia, preto vyrazili do terénu všetci dostupní elektrikári a piliari. Na mnohých miestach už prebiehajú opravy vedení, ale stále je dosť takých oblastí, kde treba poškodené miesta ešte len vyhľadať. Ide predovšetkým o ťažko dostupné miesta v odľahlých hornatých oblastiach," uviedol Gejdoš.

Podľa hovorcu SSD bolo ťažké odhadnúť, ako dlho bude odstraňovanie výpadkov trvať. „Ak už v priebehu dňa nebude fúkať a poruchy nepribudnú, situácia by sa mala rýchlo zlepšovať a postupne bude bez elektrickej energie čoraz menej domácností," dodal Gejdoš.

Na severe sa prepadla cesta 

Polícia upozorňovala na viaceré spadnuté stromy na cestách v Žilinskom kraji. V úseku Lutiše - Radôstka silný vietor v kombinácii s dažďom poničil betónové stĺpy, ktoré úplne blokujú dopravu. Cesta je na úseku neprejazdná a dopravu usmerňuje polícia. 

​V smere z Bytče na Makov sa dokonca 100 metrov pred vrcholom stúpania k reštaurácii Melocík prepadla cesta v dĺžke päť metrov a zasahuje celý jeden jazdný pruh. Neprejazdný je taktiež Horský priechod Čertovica pre kamiónovú dopravu nad 10 metrov. Na mieste je hliadka polície, ktorá usmerňuje a odkláňa dopravu. 

Pre Banskobystrický región platil od nedele najvyšší stupeň výstrahy pred vetrom

Víchrica bola najmä na horách, no hasiči zasahovali aj v nižšie položených oblastiach. Padajúce stromy ohrozovali ľudí v Banskej Bystrici. Popadali na cesty aj chodníky. Pred jedným z panelákov sa dokonca niekoľkometrový strom zrútil na zaparkované auto a strhol zo strechy anténu. Kým hasiči zasahovali v teréne, vietor úradoval aj priamo na hasičskej stanici, kde sfúklo plechovú strechu z jednej časti budovy.

Kalamitu opäť hlásia aj energetici. Víchrica spôsobila v kraji stovky porúch. Postihnuté je prakticky celé stredné Slovensko, najviac Horehronie. Keďže v noci fúkal silný vietor a padali stromy, pracovníci nemohli kvôli bezpečnosti vyraziť do terénu. Dostali sa tam až v pondelok ráno a už pracujú na odtraňovaní porúch. Ako dlho to bude trvať, sa ešte odhadnúť nedá.

V prešovskom Solivare sa vysoký strom zrútil na zaparkované autá medzi bytovkami

Pod náporom silného vetra sa zrútil vysoký strom na Lesníckej ulici. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Strom ale spadol na zaparkované autá. Ich majiteľom to však skomplikovalo ranný odchod do práce.Na pomoc museli prísť hasiči. Motorovou pílou sa k zakliesneným autám doslova prerezali. Našťastie sa to skončilo len niekoľkými škrabancami. Autá totiž zasiahli len konáre. 

Vietor zamestnal aj hasičov pod Tatrami a na tatranských cestách, kde museli odstrániť niekoľko stromov. Komplikácie spôsobila aj vysoká hladina potoka vo Svite, kde strhlo náhradný most: 

​S tlakovou nížou s romantickým menom Júlia sú spojené aj výdatné zrážky skombinované s teplým južným prúdením. V Bratislave to bolo včera večer takmer na tričko a krátke nohavice - 17 stupňov. Na severe bolo menej tepla, ale dostatočne na to, aby sa roztápal sneh. Keď do toho začalo výdatne pršať, rozmočená pôda sa začala na viacerých miestach zosúvať. Inde zdvihnutá rieka zobrala so sebou most. O niečo miernejší vietor a dážď môžeme očakávať aj v najbližších dňoch. Viac sa dozviete vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy