Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec výtržnostiam na školách? Kamerový systém prináša výsledky
Zdielať na

Koniec výtržnostiam na školách? Kamerový systém prináša výsledky

PUSTÉ ÚĽANY / Kamerový systém sa dostáva aj do škôl a prináša prvé výsledky. Žiaci z obce Pusté Úľany sú teraz vraj oveľa pokojnejší, pretože vedia, že na chodbách sú kamery. Ubudlo výtržností medzi žiakmi, ale v oveľa väčšom bezpečí sú aj ich osobné veci v skrinkách.

Na základnej škole v Pustých Úľanoch majú 13 bezpečnostných kamier. Podľa riaditeľa bezpečnostný systém v škole zavádzajú postupne od roku 2005. Monitorujú vonkajšie aj vnútorné časti školy. "Hlavne chodby, na chodbách sa nachádza 330 skriniek, kde si žiaci a učitelia môžu odkladať svoje veci," priblížil riaditeľ Základnej školy Pusté Úľany. 

Monitorovaná je aj počítačová učebňa. "Pomocou kamerového systému sa nám už viackrát podarilo zistiť vinníka nejakých šarvátok, porušenie školského poriadku," vysvetlil Ondrej Borek. "Koľkokrát sa stalo, že zmizol zo skrinky mobil a prišli sme na to, keď sme pozerali, kto v tej skrinke bol," dodala učiteľka školy Iveta Sabová. 

Žiaci na kamery v škole majú rôzne názory. "Podľa mňa sú dobré, lebo keď tu neboli kamery, tak deti robili, čo chceli a teraz sú kľudnejší," skonštatoval žiak školy Roman Vlček. "Kamery sú dobré, lebo nás vedia kontrolovať, kedy chodíme do školy, že či máme dobrú dochádzku," doplnil žiak školy Lukaš Bošanský. "Aby tu neboli vôbec kamery, lebo niekedy je to dobré a niekedy je to zlé," poznamenal žiak školy Tomáš Štibráni. 

Ako uviedol riaditeľ, kamerové záznamy ukladajú na server, k nim má prístup jedine on sám, prípadne ním poverená osoba. Televízia JOJ zisťovala na ministerstve školstva, či je možné mať na základných školách nainštalovaný kamerový systém. "V súlade s právnou ochranou osobných údajov možno osobné údaje, v tomto prípade podobizeň žiakov, respektíve ich prejavy osobnej povahy, získať a ďalej použiť len na konkrétne určený výslovne uvedený a legitímny účel," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. 

"Nemáme to kvôli tomu, aby sme deti sledovali, čo robia, ako robia, ale aby nám to pomohlo pri riešení vzniknutých nejakých problémov," uzavrela Iveta Sabová. 

Ťažký život dôchodkyne chytil za srdce dobrých ľudí. Vďaka nim neskončí rodina na ulici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy