Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Povinností po nehode máte viac, ako si myslíte. Pri ich nedodržaní to môže skomplikovať opravu vášho auta
Zdielať na

Povinností po nehode máte viac, ako si myslíte. Pri ich nedodržaní to môže skomplikovať opravu vášho auta

BRATISLAVA / Oprava auta po dopravnej nehode, prípadne škodovej udalosti sa môže poriadne skomplikovať. Ak na mieste svoju vinu priznáte, vypíšete a podpíšete správu o nehode, vaše povinnosti sa ešte zďaleka nekončia.

"Stáva sa dosť často v posledných prípadoch, že vinník nehody nenahlási škodu poisťovni, a tým pádom sa oprava poškodeného preťahuje z mesiaca na mesiac Aj teraz máme v servise dve také autá,"  povedal Michal Čukat z odťahovej služby. 

"Každý je povinný do 15 dní od kedy sa stala nehoda nahlásiť dopravnú nehodu na poisťovni,"  vysvetlil advokát Milan Ficek. Keď si vinník svoju povinnosť nesplní, vtedy má poškodený právo uplatniť si nárok v poisťovni. V takomto prípade musí dokázať, že škodu mu spôsobil ich klient. Na to zvyčajne postačí podpísaná správa o nehode, prípadne od polície. 

Poisťovňa škodu uhradí no vinník si v takomto prípade nesplnil podmienky poistnej zmluvy a môže ho to vyjsť poriadne draho. "Poisťovňa ak plní poškodenému, tak potom si toto plnenie vymáha od vinníka dopravnej nehody,"  dodal Ficek. Môže sa tak stať, že pre neznalosť či zábudlivosť celú škodu, ktorú poisťovňa preplatí, budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka. A to preto, že ste porušili podmienky zmluvy. To isté platí ak poškodenému neudáte svoje meno alebo adresu, a to bez zbytočného odkladu. 

Sú však aj prípady kedy 15 dňovú lehotu dodržať nemusíte . Sú to takzvané dôvody osobitného zreteľa. "Napríklad keď je v nemocnici alebo z nejakých dôvodov nestihol tú 15 dňovú lehotu ale musia to byť ospravedlniteľné dôvody," dodal advokát Ficek.

Pozor na podvody s poistkami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy