Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Piť a sadnúť za volantom sa nevypláca. Za alkohol v krvi navrhujú, aby auto prepadlo štátu
Zdielať na

Piť a sadnúť za volantom sa nevypláca. Za alkohol v krvi navrhujú, aby auto prepadlo štátu

ZÁVADKA / Upozornil na seba tak, že v obci prekročil povolenú rýchlosť. To sa však napokon ukázalo ako najmenší problém. Hoci bolo iba pol deviatej ráno, nafúkal jedno celé šesť desatín promile. Pred našou kamerou ale tvrdil, že opitý nebol a nevie, prečo skončil v cele. Prokurátorka okrem zákazu šoférovania navrhla, aby jeho auto prepadlo v prospech štátu.

Policajná hliadka auto zastavila za obcou Závadka. Vodič na seba upozornil tak, že v obci prekročil maximálnu povolenú rýchlosť. Namiesto 50 - tky išiel podľa polície rýchlosťou viac ako 70km/h. A práve tak sa seba upozornil. Ukázalo sa však, že to nie je ten najväčší problém, hoci bolo iba pol deviatej ráno. "Vodič bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 1,6 promile," priblížila prešovská hovorkyňa polície Jana Ligdayová. 

54 ročného muža policajti obvinili z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Skončil v CPZ a v superrýchlom konaní o ňom rozhodoval sudca. Ten ho uznal za vinného. Dostal 20 - mesačnú podmienku a to nie je všetko. "Bol mu uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá do dobu 6 rokov," upresnila hovorkyňa súdov Ivana Petrufová.  

Navrhujú aj iný trest 

Toto ale prokurátorke nestačilo. Nie je to totiž prvýkrát, čo mal obvinený pre alkohol za volantom problémy. Navrhovala preto aj iný trest. "V uvedenej veci prokurátor OP v Humennom navrhoval zároveň aj trest prepadnutia veci, t. j. osobného motorového vozidla," vysvetlil hovorca OP Humenné Marián Spišák. "Súd môže nariadiť prepadnutie veci, v tomto prípade vozidla, ak je obvinený jeho vlastníkom. Toto vozidlo prepadá v prospech štátu," potvrdila advokátka Simona Čerevková. 

Nasledovalo odborné posúdenie auta. Podľa prokuratúry bola hodnota asi 16 - ročnej škodovky určená na viac ako 2 000 eur. S tým, že by obvinený o auto prišiel, sa však sudca nestotožnil. "Trest prepadnutia veci neuložil, proti tomuto rozhodnutiu podal intervenujúci prokurátor priamo na pojednávaní sťažnosť," uviedol Spišák. 

V zahraničí bežná prax 

Štatistiky ministerstva spravodlivosti hovoria, že k trestom prepadnutia veci pristupujú naše súdy stále častejšie. Je to bežná prax aj v zahraničí. "Vo väčšine štátov je to riešené rovnako ako u nás, s výnimkou, že niektoré štáty povoľujú limit na požitie alkoholu, no maximálne do 0,5 promile, a to napr. V Portugalsku," skonštatovala Čerevková. 

Vec, ktorá prepadne v prospech štátu, sa potom úrady snažia ďalej speňažiť. "Sú predávané na dražobných portáloch. Peniaz sú použité na charitatívne účely," dodala Čerevková. 

Zomrel muž, ktorému zistili v krvi 9 promile alkoholu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy