Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Keď záchranárom sťažujeme záchranu. Vodiči svojim správaním ohrozili život deväťmesačného bábätka
Zdielať na

Keď záchranárom sťažujeme záchranu. Vodiči svojim správaním ohrozili život deväťmesačného bábätka

BRATISLAVA / Dramatická situácia na Prístavnom moste v Bratislave. Záchranári viezli do nemocnice 9 mesačné bábätko s podozrením na intoxikáciu. Vodiči ale na ceste nevytvorili záchranársku uličku, čo značne komplikovalo poskytnutie lekárskej pomoci.

"Neskoro sme sa dozvedeli z rádia, že na tom Prístavnom moste je dopravná nehoda, čiže sme sa už nevedeli stiahnuť, ale odhliadnuc od toho tam tie autá videli, že sa to zasekáva, aj tak sa tlačili jeden na druhého a nezačali robiť už pri začínajúcej zápche záchrannú uličku," opísal útrapy na Prístavnom moste záchranár Eduard Sido.

"Ľudia na to nemyslia, že môže prísť taká situácia a pri tej zhustenejšej premávke sú dosť natlačení na seba, a potom nevedia v tej situácii, v strese, čo majú robiť. Koľkokrát nemajú kam sa uhýbať, a preto hľadáme alternatívu, nie záchranársku uličku, ale možno, čo by sme nemali - cez protismer. Koľkokrát je to menšie zlo, ako keď mám stáť za tými šoférmi a stresovať ich ešte viacej, aby sa nestala nejaká kolízia zbytočná," poznamenal záchranár Martin Valo. 

Hoci zákon nariaďuje vodičom vytvoriť záchranársku uličku len na diaľnici, odporúča sa aj na iných druhoch ciest."Platí to v prvom rade na diaľnici, ale samozrejme treba to podvedomie mať v každej situácii, v momente si sledovať nie len to, čo sa deje predo mnou, ale aj to, čo sa deje za mnou, pretože aj tie majáky koľkokrát tí vodiči reflektujú až v poslednej chvíli, až keď im sanitka hučí za zadkom," upozornil dopravný konzultant Maroš Palesch. 

"V meste je to horšie, lebo tá premávka je zhustená a tá záchranárska ulička skoro nie je vidieť, ako keď je to mimo mesta alebo na nejakom obchvate," upresnil  Martin Valo. 

"Bolo x krát tak, že išla záchranka, vodič, čo bol pred záchrankou, nereagoval. Dve autá pred ním sa už sťahovali na kraj, vytvárali tú uličku a tento dotyčný išiel predbiehať bez toho, žeby sa pozrel do zrkadla alebo nejak inak zareagoval. Toto je každodenná prax vodičov záchraniek," povedal Eduard Sido. 

Záchranárska ulička musí byť podľa cestného zákona široká najmenej tri metre. "Keď je to dvojprúdová cesta, jedny idú doľava, druhí doprava," vysvetlil Eduard Sido. 

Záchranári zároveň apelujú na ďalšiu záležitosť, ktorú vodiči častokrát neriešia."Oni neustanú tak, že keby náhodou išlo druhé. Prejde jedno, ktoré pustili a zavrie sa to za nimi ako voda. Hotovo. Koniec," skonštatoval Eduard Sido. 

"By sme si práve takéto veci mali osvojiť čo najrýchlejšie, pretože môže sa stať, že raz tú sanitku budeme potrebovať my alebo naši blízki," odkázal Palesch. 

Vodič s falošnými majákmi obiehal autá. Naháňačka s policajtmi skončila nehodou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy