Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tatranci dopravný boj vyhrali: SCS zaviedlo nový spôsob obchádzky pre zlý stav kežmarského mosta
Zdielať na

Tatranci dopravný boj vyhrali: SCS zaviedlo nový spôsob obchádzky pre zlý stav kežmarského mosta

KEŽMAROK/VYSOKÉ TATRY / Kamióny už cez Vysoké Tatry nepôjdu. Toto je nové rozhodnutie Slovenskej správy ciest a krajského krízového štábu. Pre zníženie nosnosti kežmarského hlavného mosta viedla jedna z obchádzkových trás cez Tatranský národný park. To je už ale minulosťou.

Primátor Vysokých Tatier prijal s radosťou zmenu pôvodného rozhodnutia Slovenskej správy ciest i celého krízového štábu. Za víťazstvo to ale nepovažuje. Podľa neho šlo v prvom rade o vážne a silné argumenty, prečo by žiadne kamióny v rámci obchádzok cez Tatranský národný park nemali ísť. Tatrancov v ich zápornom stanovisku podporili viaceré inštitúcie, a tak ďakujú nielen ministerstvám. "Správe TANAPu, ktorá dala nesúhlasné stanovisko, štátne lesy TANAPu ale je tu aj Asociácia slovenských kúpeľov, ktorá rešpektovala to, že je to kúpeľné mesto a dala nesúhlasné stanovisko," vyjadril sa primátor Ján Mokoš. Aj ŽSR upozorňovalo na to, že prejazd v Starom Smokovci nie je technicky stavaný na takú záťaž a troleje môžu byť tiež problémom. "Treba poďakovať širokej verejnosti, ktorá dala hlas na petíciu," poznamenal primátor.  

SCS tak prišla s novým riešením. Na poškodenom moste vykonali ďalšie merania, vybúral sa ťažký stredový ostrovček, zúži sa prejazdný pruh a tým sa zvýši nosnosť mostného objektu. "Dopravná obsluha územia do 44 ton bude prechádzať po existujúcom moste za dodržania stanovených podmienok. Tranzitná doprava bude smerovaná cez Prešov až do výstavby provizorného mosta," uviedla hovorkyňa SCS Lucia Karelová. 

Obchádzky budú platiť do dokončenia náhradného mosta, termín je začiatok marca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy