Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Silný nárazový vietor bičoval celé Slovensko. Hasiči zaznamenali enormných tristo výjazdov
Zdielať na

Silný nárazový vietor bičoval celé Slovensko. Hasiči zaznamenali enormných tristo výjazdov

SLOVENSKO / Odtrhnuté strechy, popadané stromy, prevrátené nákladiaky. Silný nárazový vietor bičoval celé Slovensko. Hasiči zaznamenali enormný nárast výjazdov a mali plné ruky práce. Do rána zasahovali takmer 300 krát. Všetko má na svedomí Petra.

"Prechádzala skutočne razantne, pretože nárazy vetra boli napríklad na hrebeňoch Vysokých Tatier viac ako 140 km za hodinu. Na západe boli nárazy viac ako 100km/h," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová. 

​Vietor až so silou orkánu, ktorý dostal pomenovanie Petra, najviac zamestnal hasičov na západnom Slovensku. Doslova lámal a ničil všetko, čo mu prišlo do cesty. V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči až 82 krát. Na druhej priečke v počte výjazdov bol Trnavský kraj, kde zasahovali 75 krát. Na pomyslenom treťom mieste skončil Nitransky kraj so 43 výjazdmi. Najmenej výjazdov bolo v prešovskom kraji, kde ich bolo 10. 

Silný vietor zanechal spúšť napríklad v Galante, kde obrovský vodojem zlomilo ako drevenú zápalku. "Vážil 20 ton, keby bol plný vody, tak je tam 150 kubických metrov. Bavili by sme sa o hmotnosti 170 ton, to by urobilo omnoho väčšie škody. Padlo nám to do areálu Galandie, sem naozaj chýba už len meteorit, aby sem spadol. Potom budeme mať už naozaj všetko," poznamenal primátor Galanty Peter Paška. 

Od utorkového rána až do toho stredajšieho bolo do odstraňovania následkov škôd po silnom vetre zapojených až 900 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Najviac výjazdov súviselo s popadanými stromami, ktoré zablokovali cesty, chodníky, prípadne poškodili zaparkované autá. "Hasiči museli v takýchto prípadoch zasahovať až 226 - krát, čo je 76 % z celkového počtu výjazdov technického charakteru," priblížila hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová. 

Veľké problémy mali aj prázdne nákladiaky, a to hlavne na mostoch a otvorených priestranstvách. Podaktoré skončili prevrátené a na kolesá ich musela dať až ťažká technika. V stredu bola situácia na západnom Slovensku o čo si pokojnejšia. "V priebehu dnešného dňa sa silný vietor presunul aj na východ Slovenska, kde predpoludním boli nárazy viac ako 75 km/h," zhodnotila Miriam Jarošová. 

Silný vietor znepríjemňoval život aj v Košiciach

​V súvislosti s nepriaznivým počasím museli hasiči v Košiciach a v okolí Košíc zasahovať na viacerých miestach. Vietor najčastejšie zasiahol stromy, verejné osvetlenie, odtrhnuté plechy, billboardy, ale aj strechy.

No so silným vetrom mala problém aj výšková technika hasičov. "Po privolaní výškovej techniky z mesta Košíc sme chceli s technikou natrhnuté plechy odstrániť, ale tým, že je veľmi silný nárazový vietor, tak ani technika nás vlastne nepustila a zablokovali sa tam jednotlivé bezpečnostné prvky," vysvetlil veliteľ zásahu Ivan Lebocký. 

Podľa slov operačného dôstojníka sa hasiči zapotia aj v noci. "Pokiaľ sa nezmení meteorologická situácia, dá sa očakávať, že možno budeme aj nejakých príslušníkov sťahovať z domu do pohotovosti," skonštatoval operačný dôstojník HaZZ Košice Miroslav Betuš. 

Hasičom pomáhala aj polícia, ktorá zabezpečovala najmä prejazdnosť na cestách. "V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou dochádza k padaniu stromov na komunikácie, polícia v čo najväčšej miere poskytuje súčinnosť HaZZ," upresnila Lenka Ivanová. 

V Nitre sa na rodinný dom zrútil vysoký strom od susedov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy