Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kamionista odviezol z holandského skladu tovar za 650-tisíc eur. Ak ho neodhalia, bude za to pykať malá firma z Liptova
Zdielať na

Kamionista odviezol z holandského skladu tovar za 650-tisíc eur. Ak ho neodhalia, bude za to pykať malá firma z Liptova

LIPTOV / Kamionista odviezol zo skladu v Holandsku elektroniku v hodnote takmer 650-tisíc eur. Pri preberaní tovaru sa preukázal falošnými dokladmi malého dopravcu z Liptova. Ak polícia podvodníka neodhalí, spoločnosť má problém.

Do pátrania po podvodníkovi sa aktívne zapája aj majiteľ špedičnej firmy z Poľska. Preplatenie tovaru, by totiž pre jeho spoločnosť bolo likvidačné. "Ponúkam 25-tisíc eur, máme fotky, máme videá toho muža, čo ukradol náklad a ak nám niekto pomôže ho nájsť, vyplatíme mu odmenu," oznámil Władzysław Woźniak, majiteľ autodopravy a špedície.  

Podľa pracovníkov zo skladu v Holandsku, šofér kamióna, ktorý 18. decembra odviezol elektroniku za takmer 650-tisíc eur, pri nakládke pôsobil pokojne a aj komunikácia so špeditérskou firmou prebiehala bez problémov. Všetko sa ale zmenilo na druhý deň, kedy s tovarom nedorazil na určené miesto v Nemecku. "Cez mail nás uistili, že do hodiny a pol sú na mieste doručenia, no tam sa neukázali, a už nebrali telefón," povedal Władzysław Woźnia. Netrvalo dlho a podozrenie, že sa stali obeťou takzvaného fantómového dopravcu sa potvrdilo. "Potom sme kontaktovali tú slovenskú firmu, našli sme na nich iné číslo a oni nám povedali, že to nebol ich kamión, že to musel byť podvod," dodal majiteľ autodopravy. 

Stretli sme sa aj s majiteľom dopravnej firmy, ktorého údaje boli pri krádeži zneužité. Tie si podvodníci zrejme stiahli z logistickej platformy, na ktorej je malá rodinná firma z Liptova zaregistrovaná. "Nám telefonovali z tej burzy nakládok, že sa chceli dostať na ten účet. Nebolo povedané, že bol zneužitý, to bolo povedané až na druhý deň. Niektoré dokumenty boli lajdácky urobené, CMR poistenie sa dalo overiť, IBAN sa dal overiť,"  povedal autodopravca. 

Poľská špedičná firma si však údaje neoverila a preto im poisťovňa nepreplatí vzniknutú škodu. Páchatelia, ktorí zneužili doklady slovenskej firmy, boli zrejme tiež zo Slovenska. Jeden z nich totiž telefonoval s poľskou špedíciou. "V danom prípade sme začali trestné stíhanie, pre obzvlášť závažný zločin podvodu," informovala Jana Balogová, hovorkyňa KR PZ Žilina. 

Údaje dopravcu z Liptova niekto zneužil ešte v minimálne ďalších troch prípadoch. V približne rovnakom čase zmizol aj náklad oblečenia, kozmetiky a ďalšej elektroniky. "Teraz to už nemá žiadnu váhu, či ste boli dobrý dopravca alebo nie, je to všetko o peniazoch," dodal autodopravca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy