Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prípad vraždy v kežmarskom penzióne: Len 2 dni pred vraždou, sedel obvinený Lukáš (21) v policajnej cele
Zdielať na

Prípad vraždy v kežmarskom penzióne: Len 2 dni pred vraždou, sedel obvinený Lukáš (21) v policajnej cele

KEŽMAROK / Dalo sa vražde zabrániť? Na túto otázku hľadajú odpovede príbuzní obete, ktorú v penzióne v Kežmarku dobodal 21-ročný Lukáš. Zranil vtedy aj dvoch Ukrajincov. Na povrch vychádzajú nové skutočnosti. Len dva dni pred skutkom Lukáš sedel v policajnej cele za iné trestné činy. Prokurátor ho ale pustil na slobodu.

Jeden zo zranených Ukrajincov už z popradskej nemocnice odišiel domov, druhý sa už chystá taktiež na návrat. Peter sa už ale k svojim deťom a rodine nikdy nevráti. "Každý sa pýta, prečo za čo, prečo tak Peter musel dopadnúť. Ťažko sa o tom hovorí," povedal známy obete Jaroslav Harabin. Petrovu smrť má na svedomí 21-ročný Lukáš. Policajti ho už ale osobne spoznali v decembri minulého roka. "Tento muž bol v decembri 2019 podozrivý zo spáchania trestného činu obmedzovania osobnej slobody. Trestné stíhanie bolo zastavené," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Ukázalo sa, že dievča, ktoré odišlo z domu a Lukáš ho držal v izbe penziónu, s ním bolo dobrovoľne. Začiatkom roka dal ale o sebe znova vedieť. 

Kežmarskí policajti muža krátko pred vraždou zadržali a obvinili z niekoľkých trestných činov. Napriek tomu ale neskončil vo väzbe. "Tento muž bol obvinený z trestného činu krádeže, z trestného činu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla, ako aj trestného činu neoprávneného vyrobenia a užívania platobného prostriedku elektronických peňazí, alebo inej platobnej karty," uviedla ďalej Ligdayová. 

Policajti následne spracovali návrh na väzobné stíhanie. Obvinený sa ale pred sudcu nedostal. Prokurátor sa totiž nestotožnil s návrhom a pustil Lukáša na slobodu, prečo, to sme sa od hovorcu krajskej prokuratúry nedozvedeli.Postup ale budú prešetrovať.  "Krajský prokurátor v Prešove si vyžiadal písomné stanovisko okresného prokurátora v Kežmarku, službukonajúceho prokurátora v Kežmarku a kompletne spisový materiál, ktorý sa vzťahuje na predmetnú vec. Po jeho preskúmaní zaujme ďalšie stanovisko k tejto veci," vyjadril sa Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry Prešov. 

Smutnou pravdou ale zostáva, že 18. januára na základe rozhodnutia prokurátora bol obvinený prepustený na slobodu. No a o dva dni zavraždil nevinného človeka. 

Mŕtvy muž, po ktorom zostali tri deti, dvaja zranení a páchateľ na úteku. Tak vyzerala situácia v pondelok, 20. januára, večer v Kežmarku, kde sa odohral krvavý incident. Policajti ale podozrivého muža do dvoch hodín vypátrali, zadržali a celú noc vypočúvali. O dva dni neskôr už padlo aj prvé obvinenie. Policajný vyšetrovateľ v Prešove obvinil 21-ročného muža z obzvlášť závažného zločinu vraždy sčasti dokonaný a sčasti v štádiu pokusu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy