Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obyvatelia na východnom Slovensku v strachu. Tvrdia, že ich nezákonne prepoistili
Zdielať na

Obyvatelia na východnom Slovensku v strachu. Tvrdia, že ich nezákonne prepoistili

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Policajti na východnom Slovensku musia vypočuť viac ako 130 poškodených. Všetci tvrdia, že ich niekto bez ich vedomia prepoistil do inej zdravotnej poisťovne. Podľa polície ide nielen o podvod, ale tiež o zneužívanie osobných údajov.

Podľa obyvateľov osady niektorí o tom, že boli prepoistení, možno ani nevedia. V Prešove sa pred pár týždňami ozvalo asi 80 poškodených. Polícia prípad rieši ako podvod v štádiu pokusu, no tiež poškodzovanie cudzích práv a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Ďalších 50 prepoistených sa teraz ozvalo z humenskej osady Podskalka.

​"Boli zneužité údaje mojej ženy a mojich detí. Vieme na sto percent, že moja manželka nepodpisovala žiadnu prihlášku, nič," povedal terénny sociálny pracovník Peter Toček. "Môžem potvrdiť, že v tejto súvislosti bolo doposiaľ prijatých 5 trestných oznámení," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Kartičky nové nám doniesli, aj deťom a my sme nič nepodpisovali žiadne zmluvy s ničím," povedal obyvateľ Humenného Marek Toček.

"V prípade, ak sa preukáže podanie klienta ako opodstatnené, okamžite prijíma potrebné opatrenia," vyjadril sa hovorca zdravotnej poisťovne Matej Neuman. Ľudia sa boja hlavne toho, aby niekto ich osobné údajne nezneužil napríklad pri požičiavaní peňazí. "Pokiaľ má niekto cudzí údaje mojej manželky ako rodné číslo, číslo občianskeho, ja nie som s tým stotožnený, že to niekto má," vyjadril obavy Peter Toček. "Všetky podnety, ktoré sme obdržali budú vyriešené v zákonnej lehote," vyjadril sa Matej Neuman.

Podľa prepoistených všetky osobné údaje sedia. Dôkazom o údajnom podvode bude podľa nich podpis. "Jediné, čo nebude sedieť, bude podpis. Lebo ostatné údaje ja som si kontroloval a všetko to tam bolo vypísané v prihláške," skonštatoval Peter Toček. "Možnosťou v tomto prípade je, aby poistenec využil možnosť grafologického skúmania, či podpis na prihláške je jeho vlastný," uviedla advokátka Simona Čerevková.

Podobné prípady sa objavili aj v Prešove. Poškodených je 80 ľudí. Policajti začali trestné stíhanie pre neoprávnané nakladanie s osobnými údajmi, pre poškodzovanie cudzích práv a podvod v štádiu pokusu. "V prípade, ak by vzniklo akékoľvek podozrenie ohľadom prepoisťovania, je Union zdravotná poisťovňa vždy pripravená situáciu riešiť a prípadne spolupracovať s príslušnými úradmi," uzavrel Matej Neuman.

Prepoisťovania zo strany súkromných zdravotníckych poisťovní. Tie podľa exministra získali nových poistencov prostredníctvom agentúr a maklérov, ktorým za jedného získaného poistenca platili 40 eur. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy