Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nebezpečná poľadovica trápi viaceré regióny na Slovensku. Takto si môžete uplatniť náhradu škody
Zdielať na

Nebezpečná poľadovica trápi viaceré regióny na Slovensku. Takto si môžete uplatniť náhradu škody

KOŠICE / Poľadovica posledné dni priniesla množstvo pádov, úrazov a zlomenín. Zdá sa ale, že už má aj prvú obeť. Pád 59-ročného muža na ľade v Košiciach sa totiž skončil fatálne. Zranil si hlavu. Lekári ho operovali, ale o pár dní zomrel. Príbuzní sa už obrátili na políciu. Môžu si uplatniť aj náhradu škody. Zodpovedné sú samosprávy, teda mestá a obce. Každý rok riešia niekoľko takýchto prípadov.

​Jozef Lipták bol členom košickej hasičskej dychovky. Nešťastne padol na zľadovatenom chodníku priamo pod oknami primátora mesta. "Pred dvoma dňami hrala dychovka pri príležitosti udeľovania cien mestským policajtom a on bol manažérom tejto dychovej hudby. Takže teraz jeho cesta viedla na magistrát s faktúrou za toto vystúpenie," povedal syn zosnulého Matej Lipták. Jeho príbuzní to už riešia s políciou.

​Poľadovica ale trápi aj ostatné regióny Slovenska. Šmýkalo sa nielen na cestách, ale aj na chodníkoch. "Ošetrovali sme pacientov rôznych vekových kategórií, prevládali však najmä seniori. Mali sme aj poranenia hlavy, hrudníka, chrbtice a takisto aj poranenia bedrových kĺbov," vyjadrila sa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. Najväčšie krajské mestá riešia niekoľko prípadov ročne, keď sa ľudia ozvú a chcú náhradu škody.

Častokrát nepríde k poistnému plneniu práve preto, že poškodený nedoložil potrebné doklady. "Najlepšie je odfotiť to miesto fotoaparátom alebo mobilom a potom preukázať, aká škoda vznikla," uviedol advokát Milan Ficek. Výška náhrady škody sa odvíja od toho, ako ju ohodnotí lekár. "Všeobecný lekár stanoví, koľko bodov je také poškodenie zdravia a na základe toho sa určí, akú sumu má dostať," dodal Ficek.

Pod nohy by sme si mali dávať zvýšený pozor aj v nasledujúce dni. "Táto situácia, kde tu je stále tlaková výš je naozaj veľmi stabilná vyzerá to tak, že do konca tohto týždňa sa to asi veľa nezmení," povedal známy meteorológ Peter Jurčovič.

Silná poľadovica v Košiciach má podľa všetkého prvú obeť. Po páde na ľade si 59-ročný muž zranil hlavu. Jeho stav si vyžiadal operáciu a pár dni nato zomrel. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy