Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Brutálny útok na záchranárov: Lietali päste aj kopance
Zdielať na

Brutálny útok na záchranárov: Lietali päste aj kopance

SLÁDKOVIČOVO / Ďalší brutálny útok na záchranárov. Posledný výjazd v starom roku si bude Martin ešte veľmi dlho pamätať. Zo zásahu v Sládkovičove si okrem vyhrážok odniesol aj niekoľko zlomenín, s ktorými skončil v nemocnici. Dokonca mu mal uštedriť rany aj pacient, ktorému do osady prišli na pomoc.

Bolo 5 hodín posledného dňa v roku, keď záchranári vyrazili k mužovi, ktorý mal doma spadnúť a udrieť si hlavu. Po príchode do osady na okraji Sládkovičova ich v dome čakala pacientova rodina. Tá ich mala privítať so slovami, kde sú toľko, a prečo tak dlho čakajú.

"Automaticky od prvého momentu boli agresívni, bolo vidieť, že sú všetci pod vplyvom alkoholu," vyjadril sa jeden zo záchranárov. Záchranári napriek verbálnym útokom chceli vidieť zraneného pacienta a pomôcť mu. "Ukázali nám, že je na gauci kde pacient spal. Žiadny úraz sme nevideli, a tak sme povedali, že to je zneužitie zdravotnej služby," povedal záchranár Martin.

Po týchto slovách mala žena záchranára napadnúť. Na pomoc si mala z vedlajšej izby zavolať ešte aj syna. Posádku vytlačili na dvor, kde došlo k fyzickému útoku. Päste a kopance mali lietať niekoľko minút. Martin sa za svoju 10-ročnú prax s takýmto niečim ešte nestretol.

"Zázračne ožil aj pacient, ktorý ma tak isto napádal. Najprv som dostal päsťami do hlavy. Jak som sa prehol mi pretiahli uniformu cez hlavu. V tom aj pacient, aj syn mi dávali kopačky, kopance do hlavy, do hrudníka, spôsobili mi zlomeninu nosa, rebier a pomliaždenie ramena," dodal záchranár Martin.

Rany do hlavy dostala aj Martinova kolegyňa. Tá počas bitky volala na operačné stredisko, aby poslali policajnú hliadku. Nakoniec sa im podarilo utiecť do sanitky. "Na miesto bola vyslaná hliadka, ktorá zotrvala na mieste až do vykonania potrebných zdravotníckych úkonov. Po príchode hliadky už k atakom nedošlo," uviedla hovorkyňa KR PZ Trnava Martina Kredatusová. "Oni boli v strašnom amoku. Ja som to ešte nevidel. Sme si mysleli, že keď budeme ako chránené osoby, sa to nejako ukludní, ale je to čoraz horšie," skonštatoval Martin.

"Je pre mňa naozaj nepochopiteľné, že záchranári, ktorí v ktorúkoľvek hodinu zachraňujú zdravie a životy všetkých pacientov, ktorí to potrebujú, sa dostali do takejto situácie a namiesto možno slova ďakujem, za to že prišli na miesto ošetriť pacienta, sa im dostalo fyzického násilia a urážok," vyjadril sa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Oslovili sme aj muža, ktorému zdravotná služba prišla na pomoc. "Bola tu taká menšia oslavička, aj som sa ožral. Nezvykávam piť, tak som si dal, mal som dva promile. Bolo mi zle a odpadol som. Potom manželka zavolala sanitku. Tam potom zišla hádka medzi manželkou a sanitárom. On bol prvý, ktorý napadol manželku," bránil sa útočník Laco.

"My nejdeme na adresu s tým, že sa ideme hádať alebo biť. My tým ľuďom ideme pomôcť," skonštatoval záchranár Martin. "Polícia začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo na chránenej osobe," povedala hovorkyňa KR PZ Trnava Martina Kredatusová. Polícia v pripade zatiaľ nikoho neobvinila, no to sa môže zmeniť už v priebehu pár dní.

Útok agresívneho muža na záchranára, si môžete pozrieť aj v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy