Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teplá zima škodí rastlinám. Takto ich môžete pred výkyvmi počasia ochrániť
Zdielať na

Teplá zima škodí rastlinám. Takto ich môžete pred výkyvmi počasia ochrániť

BRATISLAVA / Aj keď sa mnohí z nás potešia, keď sa v zime oteplí, pre prírodu je to skutočná pohroma. Práve takéto zimy v nej totiž môžu narobiť veľké škody. My sme zisťovali ako môžeme naše rastliny pred výkyvmi počasia ochrániť.

"Nie je to tradičná januárová zima, veľký problém je hlavne to, že je dlhodobo relatívne teplo. A hlavne sa striedajú teploty, cez deň nad 0 a v noci pod 0," vyjadril sa Martin Čurda, záhradný architekt, Nová záhrada. A presne to trápi mnohých záhradkárov, ktorí nevedia ako sa v tomto období o svoje rastliny postarať.

"Toto môže byť hlavne pre tie vždy zelené druhy problém, lebo cez deň masívne vyparujú vodu a v noci si ju nemajú ako doplniť, keďže pri koreňovej sústave je v pevnom skupenstve," vysvetlil Čurda. Jedna z možností ako vašim rastlinám pomôcť, je správne načasovať napríklad polievanie. "Cez deň, keď je slnko najvyššie, okolo obeda, keď je najteplejšie, keď tá voda nemá šancu tak skoro zamrznúť, treba ich poliať aby sa stihli napiť, kým príde teda noc a kým tá teplota klesne pod nulu a znemožní rastline si tú vodu vlastne prijať," zhodnotil ďalej. Ak ani správne zalievanie vašim rastlinám nepomáha, môžete ich skúsiť zakryť. 

Podľa predpovede známej meteorologičky Miriam Jarošovej sa príroda teplotným šokom s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhne ani najbližšie obdobie. "Máme za sebou veľmi teplé mesiace a december bol tiež veľmi teplý. Tak sa netreba čudovať, že v prírode vyzerá tak, ako to vyzerá. No a ak by sme sa pozreli do budúcnosti, zatiaľ žiadny nápor ruskej zimy, ktorý je tak typický pre január, tak zatiaľ žiadna výrazná zmena v počasí sa nečrtá," zhodnotila Jarošová.

Netypické teplo vládne aj na Orave. Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy