Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dojímavý príbeh falošného amerického vojaka vymámil zo ženy z východu Slovenska takmer 11-tisíc eur
Zdielať na

Dojímavý príbeh falošného amerického vojaka vymámil zo ženy z východu Slovenska takmer 11-tisíc eur

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Je americkým vojakom a bojuje v Afganistane. Ich tábor už viackrát zbombardovali, zomrela mu žena a má desaťročnú dcérku. Toto všetko napísala neznáma osoba žene z východného Slovenska a cez svoj dojímavý, no zjavne vymyslený príbeh od nej vymámila takmer 11-tisíc eur.

"Doslova zmanipulujú človeka a ja som kresťansky založená tak som chcela pomôcť a nakoniec sa ukázalo, že je to organizovaná skupina," uviedla podvedená žena. Zoznámili sa na sociálnej sieti. Za profilom mal byť vojak americkej armády, ktorý momentálne bojuje v Afganistane. Žene posielal fotky svojej desaťročenj dcéry a presvedčil ju, že potrebuje pomoc. Žene napísal, že jej pošle kufor s jeden a pol miliónom dolárov, no musia byť v bezpečí. "Ja som zháňala v banke trezor a dohodli sme sa, že keď on skončí misiu v Afganistane tak si pre tie peniaze príde," opísala dohodu žena.

Potom stačilo spraviť už len jediné. "Musím zaplatiť jeden poplatok v hodnote 2750 eur, peniaze som na účet do španielskej banky zaslala," povedala žena. Po troch hodinách jej prišla ďalšia správa s požiadavkou o zaplatenie ešte vyššej sumy. "Čiže v hodnote 8250 eur som zaslala ďalšie peniaze," dodala. 

Keď však napokon údajný americký vojak požiadal o ďalších 26-tisíc eur, žena začala tušiť, že ide o podvod a obrátila sa na políciu. "Polícia prijala takéto oznámenie, šetríme vec ako podozrenie z prečinu podvod," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. "Ihneď po tom, ako ste zistili, že ste sa stali obeťou podvodu, kontaktujte svoju banku so žiadosťou o reklamáciu platby," doplnila Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ Slovensko. 


Vyšetrovanie takýchto prípadov a aj odhalenie páchateľov je veľmi náročné. Obete sa totiž len málokedy obrátia na políciu. Dôvodov je viacero. "Bráni im v tom hanba, ktorú cítia a mnohé nedokážu uveriť, že sa naozaj stali obeťami podvodu," povedala Denisa Bárdyová. "Ľuďom odporúčame, aby boli obozretní a vždy si dôkladne zvážili, keď posielajú peniaze neznámym osobám," dodala Marta Cesnaková, hovorkyňa SLSP.

"Ja by som touto cestou chcela upozorniť všetky ženy, že americký vojak v Afganistane ani neexistuje a len vyťahujú peniaze z našich slovenských žien," varuje podvedená iné ženy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy