Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Únava za volantom je nebezpečná ako alkohol. Vodiči často preceňujú svoje schopnosti
Zdielať na

Únava za volantom je nebezpečná ako alkohol. Vodiči často preceňujú svoje schopnosti

BRATISLAVA / Na cestách sa denne stane množstvo dopravných nehôd. Ich príčiny sú rôzne. Najčastejšie je to ale vysoká rýchlosť, nerešpektovanie pravidiel, či alkohol. Veľkú úlohu zohráva aj precenenie svojich schopností. Na rad potom prichádza únava, či mikrospánok. Následky sú často tragické.

Názor odborníkov je jednoznačný. Nepreceňujte svoje schopnosti a pokiaľ cítite únavu, radšej zastavte. "Treba hneď zastaviť, netreba to naťahovať a urobiť ešte 20 kilometrov," uviedol motoristický novinár Alexander Štefuca. "Prestávka je veľmi dôležitá, aby sa organizmus resetoval," potvrdil aj psychológ Karol Klienman.

Podľa policajných štatistík sa pod viac ako 20 percent nehôd podpísala práve únava a mikrospánok. "Únava, sa rovná, akoby ste vypili päť pív. To znamená, že sa právate, akoby ste mali okolo jedného promile," povedal Karol Klienman. Podľa psychológa by mali prestávky trvať okolo 15 až 20 minút. Ideálne sa je počas nich trochu prejsť a osviežiť. Aj preto vodiči veľmi často zastavujú na čerpacích staniciach. "Je to bezpečnejšie, ako zastaviť pod lesom. Tieto miesta nabrali na motoristickom spoločenskom význame," potvrdil Alexander Štefuca. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj čerpacie stanice. Tie sa snažia ponúkať vodičom čo najvyšší komfort. "Zvyšuje sa nám podiel nepalivového tovaru s palivovým, pre mňa je naša servisná stanica aj nejakým meetingointom, miestom pre stretnutie, kde viem, že môžem zaparkovať auto, nemusím sa túlať v podzemných garážach, viem, že to mám po ceste domov alebo do práce," povedal Gabriel Szabó, riaditeľ Slovnaft. 

Na zvýšenú opatrnosť vyzývajú odborníci hlavne počas budúceho týždňa. Začínajú prázdniny a dušičkové obdobie. "Nielen, že cesty budú plnšie, ale aj vyjdú von sviatoční vodiči, tí nie sú zvyknutí na dlhé sedenie za volantom a celá situácia v premávke ich znervózňuje," povedal motoristický novinár. "Človek by si mal oddýchnuť, vydrží tak 600 km denne prejsť a pritom by mal asi dvakrát oddychovať," dodal Karol Klienman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy