Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za prevoz migranta dostali 15-tisíc dolárov. Zločinecká skupina úradovala aj pri našej východnej hranici
Zdielať na

Za prevoz migranta dostali 15-tisíc dolárov. Zločinecká skupina úradovala aj pri našej východnej hranici

VÝCHODNÁ HRANICA / Za prevoz jedného migranta inkasovali až 15-tisíc dolárov - zločinecká skupina prevádzačov na Ukrajine takto zarábala na ľuďoch, ktorí sa chceli dostať do krajín Európskej únie. Väčšina z nich pochádzala zo strednej Ázie. Ukrajinská polícia ich zatkla v blízkosti našej hranice.

Členov zločineckej skupiny zadržala ukrajinská polícia priamo pri pokuse o prevoz nelegálnych migrantov do Európskej únie. Prevádzači prepravovali najmä cudzincov z krajín strednej Ázie. Za nerušenú cestu mimo hraničných priechodov museli migranti zaplatiť tisíce dolárov. Prevádzači požadovali 10 až 15 tisíc dolárov za jednu osobu. V putách skončili dvaja Ukrajinci a jeden občan Moldavska.

Ukrajinským hraničiarom pri odhaľovaní nelegálnej migrácie a prevádzačstva výrazne pomáhajú aj miestni obyvatelia, ktorí žijú v pohraničí.

V Kyjeve sa pred pár dňami stretli zástupcovia hraničných služieb zo Slovenska aj z Ukrajiny. Podľa nich je síce situácia na našej východnej hranici dynamická, no riadená. "Evidujeme prípady narušenia takzvanej zelenej hranice, za posledný mesiac máme mierne zvýšenie počtov prípadov aj osôb, jedná sa hlavne o Afgáncov a Vietnamcov," informoval Róbert Gucký, prvý zástupca riaditeľa UHCP SR. 

Hlavnými hrozbami na spoločnej hranici naďalej zostáva organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru. "Také nové, čo sa nám deje na vonkajšej hranici je používanie nízko letiacich zariadení - dronov na pašovanie tovaru, najmä cigariet, preto sme prijali spolu s ukrajinskou stranou spoločné opatrenia," dodal Róbert Gucký.

​Obe krajiny sa dohodli aj na zapojení ozbrojených síl do ďalších rokovaní ohľadom našej východnej hranice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy