Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Záhada čiernej stavby nad Popradom vyriešená. Lesníkov ale farma pri lese znepokojuje
Zdielať na

Záhada čiernej stavby nad Popradom vyriešená. Lesníkov ale farma pri lese znepokojuje

POPRAD / Na lúke vedľa lesa nad popradskou mestskou časťou Stráže sa začiatkom júla objavil dlhý výkop. Neskôr pribudli koterce so psami a začal sa stavať plot a drevená konštrukcia. Správcovia susedného lesného porastu zostali zaskočení. Boli presvedčení o tom, že tam rastie čierna stavba. Televízii JOJ sa podarilo zistiť zaujímavé skutočnosti.

"Počas kontroly lesa sa prišlo na to, že je tam súvislý výkop a nevedeli sme vlastne o čo pôjde, aký je tam zámer," vraví člen dozornej rady Lesy Stráže, Lukáš Marčišák. 

Zástupcovia lesného spoločenstva mali podozrenie, že ide o čiernu stavbu. Obrátili sa preto na mesto Poprad, odtiaľ prišla odpoveď, že na danom území nie je možné umiestňovať žiadne stavby a preto ani žiadne povolenie nevydali a má sa vrátiť do pôvodného stavu.

Pozemok vtedy vlastnil Slovenský pozemkový fond. "Žiadny zástupca Slovenského pozemkového fondu sa ani nedostavil na miestne šetrenie," vraví Marčišák.

Televízia JOJ sa tak obrátila na pozemkový fond. Medzitým ale vyšlo najavo, že pozemok už fondu nepatrí. V auguste boli vlastníkmi traja českí občania a dnes je opäť všetko inak. Len 17. septembra sa majiteľkou pozemku stala dcéra Stanislava Grivalského. "My sme v podstate tento pozemok kúpili od pôvodných reštituentov, samozrejme, po ústnej dohode, kde sme hľadali vhodný pozemok na vybudovanie rodinnej farmy," povedal Stanislav.  

Na pozemku sú už základy oplotenia, pribudli klietky so psami a robotníci na pozemku ďalej pracujú. Podľa otca majiteľky boli v rokovaniach s pôvodnými vlastníkmi dlhšiu dobu. Stavebné povolenie nepotrebovali, ako vraví Grivalský, stavať tam nič nebudú, ide len o malú zvieraciu farmu. "Svoju povinnosť voči mestu sme si splnili, oznamovacou povinnosťou, že žiadne stavby tam neplánujeme, je tam jediná stavba, drevená konštrukcia, to je kurín a na spodku malá stajnička pre ovce," vysvetľuje Grivalský.  

Súčasťou farmy je aj chovná stanica psov plemena Moskovský strážny pes. A práve to trápi lesné spoločenstvo. "Určite to nebude vplývať priaznivo pre srnky, diviaky, líšky, veveričky. Proste celý ekosystém, ktorý tu máme, bude zrušený," konštatuje Marčišák. "Nevedel som o ich zámere, mňa to mrzí, ja som sa snažil iba dodržať bezpečnostné opatrenia, hlavne kvôli tým psom, preto aj to oplotenie," vysvetľuje Grivalský. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy