Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Marian Kočner priniesol do súdnej siene deväťdesiate roky
Zdielať na

Marian Kočner priniesol do súdnej siene deväťdesiate roky

BRATISLAVA / Počas súdneho procesu v zmenkovej kauze sa akoby vrátil čas do deväťdesiatych rokov. Dlhá výpoveď Mariana Kočnera procesné strany vtiahla do mafiánskeho prostredia toho obdobia. Väčšina vtedajších bossov už dávno nežije.

Na začiatku zmenkovej kauzy stál spor Pavla Ruska a umelca Siloša Pohanku. Ten si nevedel od vedenia televízie Markíza vymôcť dlh a tak do hry ešte v roku 1997 vstúpil Marian Kočner: "Kedže sa Siloš Pohanka domáhal svôjho práva, mať svoju spoločnosť. Siloš Pohanka bol predovšetkým umelec."

V krátkom čase sa pri Kočnerovi na scéne objavil Peter Čongrády. Ten bol považovaný za šéfa bratislavskej vetvy mafiánskej skupiny Sýkorovcov, ktorá mala spáchať množstvo trestných činov ako výpalníctvo, obchod s drogami, vraždy aj popravy na objednávku. Kočner vo výpovedi tvrdil, že na stretnutie s ním prišiel so Štefanom Ághom: "S tým, že mi Peter Čongrády povedal, že Silvia Volzová je jeho priateľka."

Následne sa ale v roku 1998 Peter Čongrády objavil po boku Kočnera pri snahe o obsadenie televízie. Obvinený Kočner vo výpovedi spomenul aj ďalšie mafiánske meno Eduard Dinič: "Že Edko povedal, že poďme to nejako vyriešiť. Hovorím, kto je Edko? Edko Dinič. Môžem povedať, že mi prešiel mráz po chrbte."

Bol to jeden z bratov Diničovcov. A práve mafiánsky gang Diničovcov bol hlavným konkurentom Sýkorovcom. Ďalšie skloňované meno bol Peter Steinhubel, ktorý bol jeden z prvých mafiánskych bossov na Slovensku. Podobne ako Čongrádyho a Diniča, aj jeho pred 20 timi rokmi popravili. Ten mal o televíziu veľký záujem a Marian Kočner od neho zobral zálohu 20 miliónov korún: "Prišiel Peter Čongrády a hovorí, že má kupca,ktorý by to od nás kúpil. Kto je to? Peter Steinhubel. Bohužial som bol dotlačený k tomu, že zoberme tú zálohu."

A pri Petrovi Steinhubelovi prichádza prepojenie na SIS a k človeku, ktorého Marián Kočner vo svojej výpovedi opakovane spomínal. Ide o vtedajšieho námestníka tajnej služby Jaroslava Svěchotu. Ten zomrel ešte v roku 2004.

"Pán Steinhübel mal veľmi dobré kontakty s pánom Svěchotom. A Svěchota bol ten, ktorý informoval Ruska o tom, že sa chystáme do Markízy prísť," povedal Marian Kočner. 

Podľa právnika takáto obšírna výpoveď je skôr pokus o zahmlievanie iných vecí.

"Keby boli tieto osoby živé, tak by určite boli predvolané na výsluchy, pokiaľ by sa to týkalo tej trestnej činnosti. Ale kedže sú mŕtve, tak nie je možné ich predvolať a nie je možné overiť tie skutkové tvrdenia," povedal advokát Milan Ficek.

Odborník má aj ďalší postreh: "Z tohto vyplýva že, je vidieť s akými osobami sa obvinená osoba stýkala, a tým možno mať dôvodné pochybnosti o dôveryhodnosti tvrdení, ktoré uvádza."

Aj advokát televízie Markíza má na spôsob obrany obvineného svoj názor.

"Ja si myslím, že sa snaží spochybniť poškodenú stranu, ale príde mi to trošku zúfalý pokus," dodal Daniel Lipšic.

Aktuálna kauza zmeniek sa týka aj udalostí z konca deväťdesiatych rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy