Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boj s drogami v hlavnom meste pokračuje. Osadili špeciálny kontajner na striekačky
Zdielať na

Boj s drogami v hlavnom meste pokračuje. Osadili špeciálny kontajner na striekačky

BRATISLAVA / Bratislava je tretím mestom na Slovensku, ktoré má od pondelka osadený špeciálny kontajner. Slúži na použité striekačky. Dotáciou na riešenie drogovej situácie chce pomôcť aj magistrát.

Dvestopäťdesiattisíc injekčných striekačiek použitých drogovo závislými ľuďmi sa vyzbiera za jeden rok v hlavnom meste. Kontajner na Lotyšskej ulici osadilo občianske združenie Odyseus v spolupráci s mestskou časťou Podunajské Biskupice. "Iniciatíva išla predovšetkým od obyvateľov lokality, najmä cez víkendy bol neporiadok, pohodené striekačky," uviedol starosta Podunajských Biskupíc Zoltán Pék. 

Podľa koordinátorky občianskeho združenia Odyseus je kontajner určený ako pre užívateľov drog, tak aj pre obyvateľov.  "Je dôležité, aby sme sa správali zodpovedne a keď nájdeme injekčnú striekačku, aby sme ju zahodili do kontajnera," povedala Miriama Hrehová z Občianskeho združenia Odyseus. 

Predísť sa tak má nielen neporiadku, ale aj stretu bežných ľudí s ihlami, ktoré môžu byť infikované. Kontajner je v hlavnom meste vôbec prvým. Ešte skôr ho mali Trnava a Nitra. Samotná nádoba stojí niekoľko stoviek a vyprázdniť ju z počiatku plánujú raz za týždeň. "Kontajner stojí okolo 350 eur, zmestí sa doň okolo 100 ihiel," dodala Hrehová.  

Aj počas prítomnosti TV JOJ sa na mieste nachádzali dvaja muži, ktorí tam užívali drogy. Ihly ani striekačky na mieste po sebe nenechali, no neodhodili ich ani do kontajnera. Na zemi zostali len papierové obaly. Ďalšie kontajnery na injekčné striekačky plánujú v Bratislave osadiť v blízkosti Pentagonu aj v Novom Meste. "Máme zakúpené tri kontajnery, tretí by mal byť v Novom Meste, samozrejme, že tých kontajnerov by malo byť aj v Podunajských Biskupiciach a vo Vrakuni čo najviac," uviedla Hrehová. 

Výskum z Kanady ukazuje, že v okolí 200 metrov od takéhoto kontajneru sa znížil počet pohodených striekačiek o 98 percent. Pomôcť chce aj magistrát. Ten vyčlenil na drogovú problematiku z metského rozpočtu 150 000 eur. O peniaze môžu žiadať neverejné subjekty, musia však preukázať výsledky práce v tejto oblasti. "Či už sa pozrieme na Obchodnú ulicu, kde je veľa mladých ľudí, ktorí pijú alkohol alebo sa pozrieme na lokality ako je Stavbárska ulica alebo Kopčianska, všade je ten fenomén drog prítomný. Preto sme si povedali, že je načase, aby aj hlavné mesto malo dotačnú výzvu, ktorá sa bude venovať tejto téme," povedala Iveta Chovancová, splnomocnenkyňa pre bezpečnosť a drogovú problematiku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy