Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu sa nevypláca. Čo všetko musí vodič absolvovať, aby dostal svoj vodičský späť?
Zdielať na

Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu sa nevypláca. Čo všetko musí vodič absolvovať, aby dostal svoj vodičský späť?

BRATISLAVA / Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu sa nevypláca ani finančne. Ak chce vodič, ktorý nafúka nejaké to promile získať späť svoj vodičský preukaz, musí absolvovať zdravotnú prehliadku, testy v autoškole, aj psychotesty. Rátať by mal aj s takzvaným odborným poradenstvom.

Odborné poradenstvo pre vodičov sa realizuje na základe rozhodnutia Prezídia policajného zboru. Vykonáva sa v plnej diskrétnosti pre tých vodičov, ktorí sa dopustili priestupku alebo trestného činu vedenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu, inej návykovej látky alebo liečiva. Absolvovanie poradenstva je taktiež základnou podmienkou na navrátenie vodičského oprávnenia po uplynutí trestu za dopravný priestupok. "Odborné poradenstvo pozostáva zo 4 skupinových stretnutí, každé to stretnutie trvá 3 hodiny + je tam potom 1 individuálne stretnutie, ktoré trvá do 60 minút. Zákon stanovuje, že skupina musí mať minimálne 3 členov, plus teda psychológa, a maximálne obmedzenie je 10 ľudí," uviedol psychológ Karol Kleinmann. 

Na Slovensku funguje odlišný systém odborného poradenstva v porovnaní s inými krajinami Európskej Únie. "Na rozdiel od nás, kde dostávajú absolventi iba doklad o absolvovaní odborného poradenstva, v Nemecku zasadá malá komisia zložená z 2 psychológov, kde jeden posudzuje akoby výsledky tých psychotestov, potom druhý posudzuje ako na odbornom poradenstve pracoval, a potom je tam psychiater, ktorý posudzuje fyzickú spôsobilosť šoférovať," vysvetlil Karol Kleinmann. 


Obsah stretnutí je daný zákonom. Vodiči, ktorí sa dopustili priestupku alebo trestného činu v úvode analyzujú svoj delikt, ktorý spáchali a dozvedia sa i to, ako presne vyrátať čas, kedy už sadnú za volant triezvi. Na hladinu alkoholu v krvi vplýva množstvo vypitého alkoholu, zdravotný stav, vek, výška, pohlavie, ale dokonca aj rasa. Aziatom v ich tele totiž chýbajú enzýmy, ktoré pracujú pri metabolizme alkoholu, a preto sa opijú oveľa skôr ako Európania. "Naši klienti sú ľudia, ktorí večer popili 6-7 pív a na druhý deň ráno skoro vstávali do roboty a neuvedomili si, že tých 6-7 pív ešte stále sa im z krvi nevstrebal ten alkohol, alebo teda nemetabolizoval," povedal psychológ. Jednou z nich je aj Sára, ktorá nafúkala 1 promile. Polícia ju zastavila vtedy, keď počas jazdy zočila policajnú hliadku, následne spanikárila, a omylom vyhodila blinker. "Ja som vypila 3 pivá a nemala som pocit, že by som nevedela, alebo nebola schopná šoférovať, ale teda určite to malo nejaký vplyv. Bola zima, bol piatok večer, bola som v meste, ušiel nám autobus, žiadny taxík nám nebral, bolo asi veľa ľudí, a tak som navrhla, však poďme autom," opísala udalosti Sára. "Vo väčšine prípadov sa to ľuďom deje prvý raz, alebo prvý raz sú u nás na skupine. Ale máme prípady, povedzme jeden z desiatich alebo jeden z piatich, že už sú na tom odbornom poradenstve opakovane," dodal Kleinmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy