Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Košický blší trh sa mení na čiernu skládku. Odpad tam ľudia privážajú každý deň
Zdielať na

Košický blší trh sa mení na čiernu skládku. Odpad tam ľudia privážajú každý deň

KOŠICE / Košický blší trh nefunguje už niekoľko rokov. Miesto, kde s obľubou nakupovali ľudia zo širokého okolia, sa mení na čiernu skládku. Na problém TV JOJ upozornil divák, ktorí si všimol, že na otvorenom priestranstve pribúdajú haldy odpadu každý deň.

Z kedysi obľúbeného miesta sa dnes stáva smetisko. Odpad rôzneho druhu je rozhádzaný na obrovskej ploche. Pred niekoľkými rokmi slávny košický blšák, dnes smutný pohľad na čiernu skládku. Na opustenom priestranstve je stavebný odpad, starý nábytok či množstvo plastových fliaš. Nechýba ani stará elektronika, chladničky, či televízory. "Či sú to staré vedrá od farieb, potom proste materiál zo stavieb, tehly a také veci, potom tuna chodia spredu jak bol bývalý blšák na súkromných autách, vyhadzujú smetie," uviedli miestni. "Podnet sme odoslali na vyjadrenie a pre získanie informácií na príslušnú mestskú časť. Keďže danú lokalitu majú preverenú, ide podľa výpisu vlastníckych vzťahov o územie vo vlastníctve právnických osôb," informoval Vladimír Fabian, hovorca MMK.

​V areáli sa v minulosti nachádzalo i krízové centrum pre ľudí bez domova. Unimobunky ešte v roku 2016 zachvátil obrovský požiar. Dnes sa na pozemkoch nachádza ešte niekoľko ruín. Smetisko sa rokmi rozrástlo a nový odpad stále pribúda. Na opustených pozemkoch sa pohybujú i bezdomovci a narkomani. Už šesť rokov tam dokonca bývajú v provizórnom stane dvaja muži. Aj tí tvrdia, že odpad na miesto ľudia vynášajú takmer denne. "Prídu sem, vyhodia všelijaké veci, krabice, blbosti, ani sami nevieme," uviedol jeden z mužov. "Ale nič nerobia policajti s tým, vidia, že vyrucujú tu z auta,  je tam bordel, urobia ešte väčší," povedal druhý z mužov. "

"Po doručení podnetu obhliadku vykonali aj príslušníci Mestskej polície – stanica Juh. Mesto Košice bude ďalej postupovať podľa zákona o odpadoch, pričom oznámenie o nezákonne umiestnenom odpade bude písomne odoslané na Okresný úrad Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý bude konať v súlade s týmto zákonom," dodal Vladimír Fabian. 

Smetisko v centre mesta rieši aj mesto na juhu Slovenska - Lučenec:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy