Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Obchodnej ulici v Bratislave otvorili novú policajnú stanicu. V prípade núdze tu nájdete aj úkryt
Zdielať na

Na Obchodnej ulici v Bratislave otvorili novú policajnú stanicu. V prípade núdze tu nájdete aj úkryt

BRATISLAVA / Obchodná ulica v Bratislave bude podľa magistrátu bezpečnejšia. Otvorili tu totiž novú stanicu mestskej polície, v ktorej nájdete napríklad aj klientske centrum. Ak sa na ulici ale ocitnete v núdzi, môžete využiť aj takzvaný bezpečný priestor na úkryt. Ako to bude na novej stanici fungovať?

Klientské centrum, nová zásahová jednotka mestskej polície, víkendové operačné stredisko a zároveň aj priestor, v ktorom sa budú stretávať tí, ktorí sa na riešení problému Obchodnej ulice podieľajú. To všetko bude pod jednou strechou v rámci novej stanice mestskej polície, ktorej hlavnou úlohou je bezpečnosť Bratislavčanov. "Mestá majú jednu výhodu, že majú všetky rovnaké problémy, a my sa veľmi učíme v zahraničí, kde tieto problémy už riešia roky a sú omnoho ďalej ako Bratislava. Všetko, čo robíme, je v podstate inšpirované z úspešných riešení problémov iných mestách európskych," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Stanica bude počas pracovných dní slúžiť ako klientské centrum pre občanov, a to od 9:00 do 18:00 hod. Tí budú môcť požiadať dvoch prítomných policajtov o radu, prípadne nahlásiť priestupok. V prípade núdze tu nájdu aj bezpečný priestor na úkryt. Od štvrtka až do nedele bude ale fungovať nonstop ako operačné monitorovacie stredisko. "Kde bude policajt poskytovať hliadke podporu sledovaním výstupov z kamier, aby ich teda mohol distribuovať na miesta, ktoré oni nemajú v bezprostrednom dohľade. Už teraz počas víkendov vykonávame 12 hodinové nočné zmeny, od štvrtku do soboty, resp. nedele rána tu budú prítomní 5 policajti, ktorí budú dohliadať na verejný poriadok," vysvetlil náčelník MsP Marek Gajdoš. 

Klubovňa pre policajtov 

Na Obchodnej ulici a v jej bezprostrednej blízkosti bolo nedávno inštalovaných 6 nových kamier, ktoré pokrývajú celé toto územie. Na monitory je z týchto kamier v stanici napojený aj signál. Operátor mestskej polície tak môže v prípade vzniku konfliktu efektívnejšie vyslať na miesto zásahovú jednotku. Jej výkon bude podporovať i kynologická polícia. V priestoroch novej stanice sa nachádza tiež klubovňa, v ktorej sa budú mestskí policajti vzdelávať, aby sa dorozumeli s ľuďmi, ktorí nevedia po slovensky.

"Na jeseň práve v tejto klubovni spúšťame kurz anglického jazyka, kde mestskí policajti budú môcť prostredníctvom dobrovoľníkov trošku tie jazykové zručnosti nadobudnúť," uviedla Iveta Chovancová, bezpečnosť a drogová politika. 

Zaujímavosťou je, že len pár dní dozadu sa takmer po dvoch rokoch zrušila stanica mestskej polície pri Pentagone, ktorá sa minula účinku. "Nemám informáciu o tom, že by sa situácia v Pentagone zlepšila kvôli tej stanici, ktorá tam bola. Naopak, sa zhoršila. Riešenie, ktoré nemá žiadny efekt je zbytočné, a je vo finále smiešne. Ten karavánik tam len tak stál, a nikomu nepomáhal, a znižoval aj nejakú autoritu mestskej polície v zóne. Prichádzame s inými riešeniami, možno to nakoniec skončí tak, ak budeme mať väčšie kapacity, že tam bude normálna fixná stanica mestskej polície," uzavrel primátor Vallo. 

Na Obchodnej ulici sa pred niekoľkými týždňami strieľalo. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy