Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hasiči zasahovali pri masívnom úniku plynu. Z okolitých firiem evakuovali 60 osôb
Zdielať na

Hasiči zasahovali pri masívnom úniku plynu. Z okolitých firiem evakuovali 60 osôb

ROŽŇAVA / Takmer 2000 domácností dnes v Rožňave zostalo bez plynu. Robotníci za mestom poškodili plynovod, ktorý zásoboval celú Rožňavu. Došlo k veľkému úniku. Zápach ľudia cítili takmer po celom meste. Hasiči evakuovali asi 60 zamestnancov firmy, pri ktorej plyn unikal. Prípadom sa už zaoberá aj polícia.

"Boli sme privolaní ku úniku plynu, ku ktorému došlo pri podzemných vŕtacích prácach. Únik plynu bol masívny. Na jeho zamedzenie sme nasadili skrápacie prúdy," uviedol Dušan Šmelko, veliteľ zásahu HaZZ. Hasiči spolu s policajtmi evakuovali približne 60 ľudí z neďalekej firmy. Polícia uzavrela aj prístupové cesty.

​Policajti miesto úplne uzavreli a opáskovali, okrem hasičov a plynárov tam nemal nikto prístup. "Hrozilo poškodenie zdravia okoloidúcich ľudí," informoval Dušan Šmelko. Firma robila elektrickú prípojku, počas čoho došlo ku poškodeniu stredotlakového plynovodu, ktorý plynom zásobuje celú Rožňavu. "Súkromná spoločnosť, ktorá robila pretlak potrubia pod cestným telesom si nepožiadala o vytýčenie trás plynovodu spoločnosť SPP distribúcia a.s. a pri týchto prácach narazila na naše potrubie," povedal Gabriel Beer, SPP Distribúcia a.s. Zástupca spoločnosti sa na kameru vyjadriť odmietol. Tvrdil však, že povolenia má od obce Brzotín, ktorá je stavebným úradom. 

Únikom plynu sa už zaoberá polícia. "Po ukončení bezpečnostných opatrení polícia následne miesto dôkladne zadokumentuje, bližšie okolnosti bude možné poskytnúť až po vykonaní prvotných potrebných úkonov na mieste," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

Kanalizáciu bolo potrebné odvetrať, kanalizačné poklopy v niektorých častiach mesta ostalio otvorené. Rožňavčania teda môžu rátať s prerušením dodávky plynu až do dnešného večera. "Šlo skutočne o masívny únik plynu. SPP distribúcia bola nútená utlmiť dodávky plynu do okresného mesta," povedal Gabriel Beer. 

Zápach plynu cítili ľudia takmer po celom meste. Niektoré spoločnosti prerušili činnosť a zamestnancov pustili domov, v iných sa vetralo. "Sme vyrozumeli prevádzkarov firiem aby pootvárali všetky okná, nechodili na toaletu a nepoužívali otvorený plameň," povedal Martin Kaprál, riaditeľ OR HaZZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy