Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odsúdený Pachinger žiada v kauze tunelovania nebankoviek obnoviť konanie
Zdielať na

Odsúdený Pachinger žiada v kauze tunelovania nebankoviek obnoviť konanie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Patrik Pachinger odsúdený na 7 rokov v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, žiada o obnovu konania v tomto prípade. O jeho žiadosti by mal rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici ku koncu septembra.

Pojednávanie o žiadosti Pachingera by sa malo konať 26. septembra. Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak "vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine alebo vzhľadom, na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa".

Pachinger ešte 18. júla žiadal na Okresnom súde v Trnave o podmienečné prepustenie z výkonu trestu, súd mu ale nevyhovel. Súd taktiež zamietol aj žiadosť o jeho podmienečné prepustenie, ktorú podalo Združenie poškodených občanov. Odsúdený Pachinger aj združenie podali proti tomuto rozhodnutiu súdu sťažnosť.

 Pachinger nemal dobré hodnotenie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, riaditeľ ústavu jeho prepustenie neodporúčal. Trest odňatia slobody mu uplynie v septembri budúceho roka. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

Pachinger a spol. sa obohatili o 53 miliónov korún

Patrik Pachinger je právoplatne odsúdený v kauzách skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedem rokov. V kauze skrachovaných nebankových spoločností súd odsúdil aj Dávida Brtvu a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. V jeho prípade rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Viac o prípade aj v reportáži TU:

 Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý "zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy