Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pachinger z kauzy tunelovania nebankoviek zostáva vo väzení. Vyhlásil, že doma by bol potrebnejší
Zdielať na

Pachinger z kauzy tunelovania nebankoviek zostáva vo väzení. Vyhlásil, že doma by bol potrebnejší

TRNAVA / Patrik Pachinger, odsúdený na sedem rokov väzenia za podvod v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, zostáva za mrežami. Okresný súd v Trnave jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietol.

Súd taktiež zamietol aj žiadosť o jeho podmienečné prepustenie, ktorú podalo Združenie poškodených občanov. Odsúdený Pachinger aj združenie podali proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

 Pachinger nemal dobré hodnotenie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, riaditeľ ústavu jeho prepustenie neodporúčal. Trest odňatia slobody mu uplynie v septembri budúceho roka. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

Pachinger na štvrtkovom verejnom zasadnutí povedal, že doma by bol potrebnejší, pretože ho tam čaká 10-ročný syn, ktorý má v dôsledku kauzy nebankoviek zdravotné problémy, a manželka, ktorá tiež nie je na tom po zdravotnej stránke dobre. Odsúdený je naďalej presvedčený o svojej nevine, v súčasnosti sa domáha obnovy konania. Senát, ktorý rozhodoval o podmienečnom prepustení, sa k pôvodnému konaniu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nevyjadroval.

Patrik Pachinger čelí obžalobe zo sprenevery aj na Okresnom súde Bratislava I. Týka sa tiež investovania väčších súm, aj v tomto prípade však svoju vinu odmieta. Súdne konanie je tam zatiaľ len v začiatkoch.

Pachinger a spol sa obohatili o 53 miliónov korún

Patrik Pachinger je právoplatne odsúdený v kauzách skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedem rokov. V kauze skrachovaných nebankových spoločností súd odsúdil aj Dávida Brtvu a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. V jeho prípade rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

 Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý "zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky". Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Viac o prípade aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy