Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Povinné očkovanie detí, alebo pokuta 2500 eur
Zdielať na

Povinné očkovanie detí, alebo pokuta 2500 eur

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecká vláda odsúhlasila zákon, podľa ktorého môžu byť deti prijaté do materských a vyšších škôl jedine ak boli zaočkované proti osýpkam. V prípade ak nemecký parlament schváli návrh zákona, rodičia budú musieť poskytnúť dôkaz o tom, že ich dieťa bolo zaočkované. Inak im hrozí pokuta až do výšky 2500 eur.

"Či už v škôlke alebo v škole, chceme chrániť naše deti pred infekciou osýpok," vyhlásil podľa portálu CNN nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Vláda sa pre tento krok rozhodla potom, ako bolo v Nemecku podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb potvrdených rekordných 651 prípadov osýpok od marca 2018 do februára 2019, jeden z najväčších výskytov tohto infekčného ochorenia v Európe. Nemecké ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že v roku 2019 bolo do polovice júna potvrdených 429 prípadov, čo naznačuje, že problém naberá na rozmeroch. 

Osýpky sú vysoko infekčné ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa prenáša aj vzduchom, keď si napríklad nainfikovaná osoba kýchne alebo zakašle. Prenáša sa aj priamym dotykom, napríklad kontaktom s povrchmi, ktorých sa predtým dotýkal nosič choroby. Medzi prejavy patrí horúčka, kašeľ, sople, slziace oči a červené vyrážky. 

Na ochranu pre osýpkami sú potrebné dve dávky očkovania. Kým až 97% nemeckých detí dostalo prvú dávku, po druhú sa v roku 2017 podľa WHO rodičia vrátili iba s 93% detí. Odborníci vravia, že pre imunitu komunít je potrebná aspoň 95%-né zaočkovanie. Osýpky ožívajú celosvetovo, v bohatých krajinách v Amerike a Európe rovnako ako v nízkopríjmových štátoch Ázie a Afriky - niekde je to spôsobené nedostupnosťou očkovacích látok, inde nezáujmom či dokonca strachom. Ten sa šíri často aj na sociálnych sieťach aj napriek tomu, že početné štúdiu vyvrátili nepravdivé tvrdenia o tom, že očkovanie proti osýpkam spôsobuje autizmus.    

Podľa nového zákona budú musieť rodičia preložiť doklad o tom, že ich potomok absolvoval obe potrebné očkovania. Ministerstvo vraví, že nezaočkované deti nebudú prijaté do školských zariadení. Svetová zdravotnícka organizácia označila váhavosť pri očkovaní - odmietanie očkovania aj v prípade dostupnosti očkovacích látok - za jednu z 10. najvýznamnejších svetových zdravotných hrozieb v roku 2019.

Medzi bohatými krajinami má nechvalné prvenstvo v počte detí, ktoré nedostali ani prvú dávku očkovania Spojené štáty americké. Počet potvrdených ochorení je tam najvyšší od roku 2000, kedy boli osýpky vyhlásené za odstránené v zmysle, že sa už v krajine priebežne nešírili.

Stopka pre deti bez očkovania má od januára platiť aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy