Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôležité je každé kilo. Obce začali s kontrolou hmotnosti odpadu
Zdielať na

Dôležité je každé kilo. Obce začali s kontrolou hmotnosti odpadu

DOJČ / Po zvýšení poplatkov za uskladnenie komunálneho odpadu začali obce brať separovanie naozaj vážne. Smetiarske autá však nemajú zabudované zariadenie na váženie odpadu, preto starostovia platia to, čo im odpadová spoločnosť vyfakturuje. Pochopiteľne, že sa im to veľmi nepáči. Ministerstvo životného prostredia preto chce samosprávam vyjsť v ústrety a riešiť to legislatívne.

V obci Dojč pri Senici vyvážajú komunálny odpad dvakrát do mesiaca. Pani Andrea je zamestnankyňou obce, a pri každom vývoze odpadu vedie presnú evidenciu. Zaznamenáva si aj to, kto nemal na smetnej nádobe plombu. "To sa  zapisuje do notesa pre pani starostku, aby vedela koľko má popolníc zaplatiť," uviedla Andrea, pracovníčka obce Dojč. 

​Keďže v smetiarskych autách nie sú váhy, obec platila za odpad toľko, koľko im vyfaktúrovali. Teraz odpad vážia v dedine. "Pozbierame celú obec a potom ideme odvážiť na družstvo," opísal situáciu Jozef Gál, zamestnanec technických služieb v Senici. Smetiarske auto vážia dvakrát, prvýkrát pred vstupom do obce a druhý krát naložené odpadom. "Dnes sme mali komunálneho odpadu 8540 kilogramov a pred dvomi týždňami 7820 kilogramov odpadu," informovala Slavomíra Melišová, starostka obce Dojč.

Po zavedení váženia smetiarskych áut, zaviedli aj plomby na smetné nádoby. "Aby ľudia vyvážali popolnicu, ktorú majú skutočne plnú a aby sa viacej zamýšľali nad triedeným zberom," objasnila Slavomíra Melišová. Podľa starostky obce by bolo najideálnejšie, keby na každom smetiarskom aute bolo vážiace zariadenie. "Ak by popolnice mali čiarové alebo QR kódy. Pri vysypaní popolnice by sa zosnímať tento kód, odvážila by sa popolnica a vysypala by sa. Tým pádom by sme vedeli, ktorí obyvatelia ako triedia," navrhuje starostka. "Táto potreba vyvstala z potreby obcí, ktoré chcú, čo najpresnejšie váženia, alebo vykazovanie koľko odpadu vyprodukujú. V súčastnosti novela je v legislatívnom procese," informoval Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia. Ľudia v tom vidia veľký význam. "Bude to mať výhody, pretože budú vedieť koľko kíl sa odvezie, alebo ktorá rodina má toho odpadu," povedala obyvateľka obce Dojč. "Dnes aj nakladači majú takú váhu, to už existuje," dodal ďalší z miestnych. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy