Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medvedica napadla fotografa. S viacerými zraneniami skončil v nemocnici
Zdielať na

Medvedica napadla fotografa. S viacerými zraneniami skončil v nemocnici

BANSKÁ BYSTRICA / Útok medvedice sa stal na strednom Slovensku. Neďaleko Hrochote napadla ráno medvedica fotografa Ivana Kňazeho. Muž práve fotografoval žaby do pripravovanej knihy keď spozoroval medvieďa v kríkoch. Po útoku medvedice skončil v banskobystrickej nemocnici s viacerými poraneniami.

Autor tridsiatich troch kníh o prírode sa počas svojho pôsobenia stretol s nejedným zvieraťom, za tie roky už vie, ako sa po lese pohybovať. Na posledné dokumentovanie prírody už asi isto nezabudne. "Spravil som záber, v tom zrevala medvedica a už som vedel, že je zle," opisuje stret fotograf Ivan Kňaze. 

Dnešný stret s medvedicou trval iba pár sekúnd, skôr, ako stihol čokoľvek urobiť, došlo k útoku. Medvedica ho prekvapila od chrbta. "Padol som na zem, a to bolo aj šťastie. Ona tá medvedica, keď som bol na zemi, sa na mňa vrhla. Ja som si zakryl všetko a zahryzla mi ani neviem kde. Trvalo to možno 2-3 sekundy," dodáva. 

Po útoku sa dokázal dostať k najbližšej chate a zavolal si pomoc. Záchranári ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici, kde mu lekári zašili rany. A hoci to vyzeralo hrozivo, mal obrovské šťastie, po ošetrení odišiel z nemocnice po vlastných. "Zašili mi diery, rebrá mám poškriabané. Bolo šťastie, že som padol. Keby som utekal, ona zadrapí zvrchu," vysvetľuje Kňaze. 

Nebolo to prvýkrát, čo ho naháňal medveď

Ivan Kňaze trávi voľné dni na chate na Kyslinkách, priviedla ho sem príprava novej knihy o žabách. A práve tie dnes aj fotografoval, keď si všimol medvieďa. A hoci to skončilo zraneniami, nebolo to prvýkrát, čo ho naháňal medveď. Už ako 35 ročný opísal svoju skúsenosť s útekom pred medveďom v knihe Ako ma medveď naháňal.

Paradoxne aj v týchto dňoch sa už tlačí jeho ďalšia kniha o medveďoch, a že práve teraz bude mať takýto zážitok s medveďom, to vôbec nečakal. "Kniha už je v tlači, Do hôr za medveďom, keby viem, že toto sa mi stane skôr, dal by som to do knihy," pousmial sa Kňaze. 

Zábery, aké len tak neuvidíte. Mladý medveď tancoval v lese. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy