Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muži skupovali staré lieky, prelepovali etikety a ponúkali ako nové. Expirované lieky sa mohli dostať aj na Slovensko
Zdielať na

Muži skupovali staré lieky, prelepovali etikety a ponúkali ako nové. Expirované lieky sa mohli dostať aj na Slovensko

BRATISLAVA / Nelegálne obchodovať sa dá nielen s drogami, autami, ale v dnešnej dobe aj s liekmi. V jednom prípade skupina mužov skupovala staré lieky, následne prelepovala ich etikety a na rôznych trhoch krajín únie ich ponúkala ako nové. Podľa polície sa nedá vylúčiť, že tieto lieky sa mohli dostať aj na Slovensko.

Muži mali takýmto spôsobom pracovať už od roku 2015. Pohybovali sa predovšetkým v regiónoch, ktoré susedia so Slovenskom. Pracovali veľmi sofistikovane. V lekárňach skupovali staré lieky za vyšší obnos ako likvidačné spoločnosti. Tvárili sa, že na to majú licenciu. "Dohromady sme zadržali až 13 osôb, ktoré sa dopúšťali podvodu. Za atraktívne ceny vykupovali od farmaceutov staré lieky. Išlo o organizovanú zločineckú spoločnosť," uviedla hovorkyňa polície Barbara Szczerba.

Následne na liekoch menili etikety, na ktorých bol iný dátum spotreby. Rozhodli sa však zájsť aj ďalej. Niektoré z receptov vypisovali na fiktívne osoby. Vtedy na seba upozornili úrady. "Využívali na to falšovanú dokumentáciu, vďaka ktorej im lekárnici predávali lieky," povedala Barbara Szczerba. "Prakticky oklamali úradníkov, ale aj lekárnikov. Takto spôsobili škodu asi vo výške 2 a pol milióna eur," doplnil Mariusz Ciarka, hovorca policajného prezídia. 

Lieky následne muži predávali za hranicami Poľska – predovšetkým v krajinách Európskej únie. Policajti nevylučujú v tomto prípade ani ďalšie zatknutia. Sfalšované lieky sa ale mohli dostať aj k nám. "Áno, tieto lieky boli ďalej predávané v Poľsku, ale aj za našimi hranicami. Nemôžeme preto vylúčiť, že boli predávané aj na Slovensku," potvrdil Mariusz Ciarka. 

"Po uplynutí doby použiteľnosti môžu nastať v lieku chemické procesy a môžu sa začať tvoriť a uvoľňovať rozkladné látky. S tým môže súvisieť zníženie účinnosti lieku, a teda pacient nemusí mať zabezpečenú dostatočnú liečbu ochorenia," vyjadrila sa Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 

"Voči mužom bolo vznesené obvinenie, všetci boli obvinení z účasti v organizovanej zločineckej skupine," dodala hovorkyňa polície.  

Policajtom sa podarilo zadržať aj lídra celého gangu. "Jednu osobu sme obvinili zo zosnovania tejto skupiny a o ich ďalšom osude rozhodne súd. Za také činy im hrozí až 15 ročné väzenie," informovala vyšetrovateľka Anna Zbroja. 

Pozrite si reportáž o liekoch, ktoré spôsobujú potrat. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy