Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vypočujú Mariána Kočnera v kauze zmeniek? TV JOJ vie, kedy o tom rozhodnú
Zdielať na

Vypočujú Mariána Kočnera v kauze zmeniek? TV JOJ vie, kedy o tom rozhodnú

PEZINOK / Marián Kočner zrejme predsa len bude osobne vypočutý pred senátom trestného súdu v Pezinku. Spolu s bývalým riaditeľom komerčnej televízie je obžalovaný z falšovania miliónových zmeniek. Proces sa rozbehol začiatkom týždňa, no Kočner stále nevypovedal. Chce, aby za ním sudcovia prišli do väznice. Ale nie v tej, v ktorej sa aktuálne nachádza pre výkon väzby.

Už takmer rok tvrdia Končerovi obhajcovia, že ich klient, ktorý je zadržiavaný vo väzbe v leopoldovskej pevnosti, nemá potrebné súkromie pre porady s advokátmi. Na stretnutie s obhajcami mu vraj neustále väznica prideľuje výsluchovú miestnosť číslo 4 a oni sa vážne domnievajú, že z dôvodu ich utajeného monitorovania políciou. Kontrola prokurátora nič také v uvedenej miestnosti vraj neodhalila.

"Tak to, že by sa mohlo pojednávanie vykonať v ústave na výkon väzby, to je samozrejme bežná vec, ale ja osobne nevidím dôvod na to," myslí si dozorujúci prokurátor Ján Šanta. "Dnes sme v dobe technológií. Ak by ho chcel naozaj niekto odpočúvať, myslíte si, že by bol problém dať odpočúvacie zariadenie do dvoch, alebo troch miestností? Nebol by to žiaden technologický problém," podotýka advokát Daniel Lipšic. 

Už počas troch pojednávacích dní sa ale predseda senátu, ktorý vedie proces s údajnými falšovateľmi miliónových zmeniek vyjadril, že vyriešia ako, kde a či vôbec Kočnera vypočujú. Dopoludnia hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková pre TV JOJ uviedla, že definitívne sa o tom rozhodne budúci týždeň v stredu. "Senát špecializovaného trestného súdu sa zaoberá možnosťou, že v prípade osobnej účasti obžalovaného magistra M.K. na hlavnom pojednávaní, sa vec bude prejednávať v priestoroch ústavu na výkon väzby v Bratislave. Nie však z dôvodov, ktoré uvádzajú obhajcovia."

Kočnerov obhajca Michal Mandzák tvrdí, že v bratislavskej väznice klienta dokáže na výsluch pripraviť za 5 hodín. A Kočner bude vypovedať, a teda zrejme aj odpovedať na kladené otázky. 

Ak súd vycestuje z Pezinka za Kočnerom do Bratislavy, nebude to nič neobvyklé. V histórii špecializovaného trestného súdu pôjde o jednu z tých kratších výjazdov. Už v minulosti z Pezinka celý senát vyrazil konať pre iný mafiánsky proces až na východ krajiny. V roku 2011 pre vraždy súdený niekdajší zločinecký šéf Okoličány sudcom tvrdil, že nemá peniaze, aby ako obžalovaný cestoval z Košíc na pojednávania do Pezinka. Keď nemohol prísť Okoličány, tak prišla kompletná zostava senátu za ním.

Pozrite si archívnu reportáž z prvých troch dní procesu v prípade miliónových zmeniek: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy