Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza Zmenky: Kočnerovi obhajcovia žiadajú veľkú pojednávaciu miestnosť
Zdielať na

Kauza Zmenky: Kočnerovi obhajcovia žiadajú veľkú pojednávaciu miestnosť

BRATISLAVA / Súdny proces v trestnej časti kauzy miliónových televíznych zmeniek, ktoré si obžalovaný Marian Kočner nárokuje vyplatiť od spol. Markíza Slovakia s.r.o. sa rozbehne už pondelok, 22.7. 2019. Na hlavnom pojednávaní, ktoré povedie Špecializovaný trestný súd v Pezinku pod vedením predsedu senátu JUDr. Emila Klemaniča žalujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR JUDr. Ján Šanta, chce preukázať obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi, že 4 zmenky v astronomickej hodnote 68 976 963,44 eur sú falošné a nikdy ich televízna spoločnosť nevydala. Kočner s Ruskom tvrdia opak.

Očakáva sa, že v pondelok tento súdny proces vzbudí neobvykle veľký záujem verejnosti aj médií. A to si myslia aj samotní obhajcovia obžalovaných ktorí žiadajú od predsedu senátu veľkokapacitnú pojednávaciu miestnosť.

Podľa informácií TV JOJ je pre pondelkové hlavné pojednávanie pripravená najpoužívanejšia pojednávacia miestnosť priamo v budove Špecializovaného trestného súdu v Pezinku číslo 130/b. Tá má kapacitu 20 miest pre verejnosť. V nej sedia prítomní novinári a ľudia, ktorí pojednávanie sledujú v časti miestnosti oddelenej od sudcu, prokurátora obžalovaných a obhajcov presklennou deliacou stenou. Zvuk je prenášaný reproduktormi. Kapacita miestnosti je preto limitovaná.

​V prípade očakávaného procesu je podľa informácií televízie JOJ zabezpečená pre verejnosť aj vedľajšia pojednávacia miestnosť č. 134a s kapacitou 50 miest pre verejnosť.

Podľa informácií z prostredia súdu, verejnosť v tejto miestnosti bude môcť proces sledovať prostredníctvom nainštalovanej televíznej obrazovky. Obraz bude prenášaný v reálnom čase, akoby ľudia sledovali konanie naživo v hlavnej pojednávačke.

​Tieto opatrenia sa ale nepozdávajú Kočnerovej obhajobe. Vyplýva to zo žiadosti, ktorú ešte vo štvrtok doručili Špecializovanému trestnému súdu. V nej žiadajú pre očakávaný záujem o proces zmenu pojednávacej miestnosti. Súdu navrhujú využiť veľkokapacitnú sálu, ktorá sa nachádza v areáli súdu. Ide o budovu Justičnej akadémie. Svoju žiadosť odôvodňujú aj právom na spravodlivý proces, keďže chcú aby hlavné pojednávanie mohla priamo sledovať v reálnom čase na jednom mieste prítomná verejnosť. Stanovisko obhajcov obžalovaných Ruska a Kočnera je nasledovné:

"Poukazujeme na to, že pojednávacia miestnosť č. 130/b, v ktorej má prebiehať hlavné pojednávanie, má kapacitu len 20 miest pre verejnosť, čo je s ohľadom na predpokladaný zvýšený záujem verejnosti zjavne nepostačujúce a v rozpore s požiadavkami spravodlivého súdneho konania v zmysle Ústavy SR ako aj Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd."

Vyhovie predseda senátu žiadosti obhajcov Kočnera? Podľa informácií TV JOJ priamo zo súdu, nie. Súd totiž pripravil pre verejnosť aj ďalšiu miestnosť. Tu bude proces premietaný na televíznu obrazovku. Ak technika nezlyhá, ten kto sa dostane do miestnosti 134 bude sledovať konanie na televízore. Miest na sedenie je 55. Celkovo teda proces môže vzhliadnuť po takýchto opatreniach súdu 75 ľudí. "Podľa názoru predsedu senátu sú technické a zvukové podmienky pre vykonanie hlavného pojednávania podstatne lepšie v pojednávacej miestnosti v budove súdu ako v Justičnej akadémii," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

​Vedenie súdu: Súdne konanie má byť vedené dôstojne. So zmenou pojednávačky problém nie je

Vedenie Špecializovaného trestného súdu s použitím veľkokapacitnej pojednávacej miestnosti vo vedľajšej budove Justičnej akadémie nemá problém.

Podpredseda Špecializovaného trestného súdu JUDr. Roman Púchovský už 10. 7. 2019 oznámil predsedovi senátu JUDr. Klemaničovi, ktorý povedie súdny proces s obžalovaným Kočnerom a Ruskom, že "z dôvodu zabezpečenia dôstojného priebehu súdneho pojednávania je možné hlavné pojednávanie konané v dňoch 22.-24.07.2019 a 29.-31.07.2019 vykonať v pojednávacej miestnosti nachádzajúcej sa v priestoroch Justičnej akadémie SR v areáli tunajšieho súdu".

Podľa JUDr. Púchovského je pritom potrebné zabezpečiť účasť verejnosti na hlavnom pojednávaní len v rozsahu kapacity pojednávacej miestnosti.

To, či predseda senátu JUDr. Klemanič, pred ktorý sa obžalovaní Rusko a Kočner postavia už v pondelok bude reagovať, zatiaľ nie je isté. Stanovisko hovorkyne ŠTS v Pezinku očakávame počas dnešného dňa.

V praxi Špecializovaný trestný súd v Pezinku pojednávačku Justičnej akadémie využíval často

Napríklad pri súdnom procese so zločineckými skupinami. Rozsudky si v tejto veľkokapacitnej sále vypočuli napríklad obžalovaní členovia takzvaného záhoráckeho gangu aj ich šéf, exkukláč Miroslav Štvrtecký. Súdení v nej boli aj východoslovenskí zločinci na čele s Róbertom Okoličánym. Aj bratislavská skupina označovaná ako Piťovci, a členovia organizovanej zločineckej skupiny Sýkorovcov.

Podľa obhajcu Kočnera Michala Mandzáka, žiadosť o zmenu určenej pojednávacej miestnosti predsedom senátu, zaslali nie len súdu ale aj všetkým procesným stranám.

JUDr. Michal Mandzák: "Našu žiadosť sme zaslali i procesným stranám, a to prokurátorovi a splnomocnenému zástupcovi spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o. za účelom ich prípadného vyjadrenia. Dôvodne predpokladáme, že taktiež budú mať záujem na zabezpečení maximálneho prístupu verejnosti a tak našu žiadosť podporia."

V pošte tak prišla aj prokurátorovi Špeciálnej prokuratúry JUDr. Jánovi Šantovi, ktorý pred viac ako rokom navrhol väzobné stíhanie obvineného Mariána Kočnera v kauze falšovania televíznych zmeniek. Šantovým dôvodom na Kočnerovu väzbu najskôr Špecializovaný trestný súd nevyhovel. Šanta okamžite podal sťažnosť a Najvyšší súd SR rozhodol tak, že prokurátorovi dal za pravdu. Kočner sedí pre závažné dôvody vo väzbe v Leopoldove, od 28.6. 2018.

Kočner s bývalým riaditeľom komerčnej televízie Pavlom Ruskom tvridía, že pre urovnanie sporov o ovládnutie televízie pred dvadsiatimi rokmi, spísali štyri zmenky. O ceninách do roku 2016 nikto okrem nich a ďalšej obvinenej osoby, nevedel. Kočner zmenky vytiahol nečakane a domáha sa ich preplatenia. Podľa televízie ide falošné ceniny. Prokurátor tvrdí to isté. "Tam je trestná sadza 12 až 20 rokov," uviedol Šanta.

Kočner v júni opäť požiadal o prepustenie z väzenia. Neskôr si to ale rozmyslel. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy