Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cyklisti skončili po nehode s vážnymi zraneniami. Päťdesiatdvaročného muža previezli do nemocnice
Zdielať na

Cyklisti skončili po nehode s vážnymi zraneniami. Päťdesiatdvaročného muža previezli do nemocnice

PÁC/VRBOVÉ / V jeden deň došlo k dvom nehodám medzi cyklistom a osobným autom. V jednom prípade 49-ročná žena zrejme nedala prednosť cyklistovi a v druhom si ďalšieho muža na bicykli zase nevšimol 69- ročný muž. V oboch prípadoch skončili cyklisti so zraneniami, jedného z nich museli previezť do nemocnice.

K obom nehodám došlo ešte v utorok. V dedine Pác pri Trnave 49- ročná vodička na Audi A3 pravdepodobne nedala prednosť 43- ročnému mužovi na bicykli z Paty. Muž skončil zo strednými poraneniami.

 Šesťdesiatdeväťročný muž na Suzuki Swift v dedine Vrbové pri Piešťanoch si pri odbočovaní doľava nevšimol 52-ročného cyklistu. K incidentu došlo pri jednom z Vrbovských parkovísk. Muž skončil s vážnymi zraneniami v nemocnici. "Polícia alkohol u vodičov nezistila a obe dopravné nehody policajti naďalej vyšetrujú," informovala policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Podľa policajných štatistík cyklisti zavinili za prvý polrok 2019 necelé 4 % nehôd z celkového počtu 730 nehôd. "Polícia upozorňuje vodičov, aby pri strete s cyklistami dbali pri jazde na zvýšenú opatrnosť. Cyklisti patria medzi najrizikovejších účastníkov cestnej premávky a aj menšia kolízia s vozidlom môže spôsobiť cyklistovi ujmu na zdraví," dodala policajná hovorkyňa Mária Linkešová.  

Rezort vnútra chce zrušiť povinnosť nosiť prilbu mimo obce

Podľa združenia Cyklokoalícia čoraz viac ľudí chodí menej na bicykli. A to odvtedy ako ministerstvo vnútra zaviedlo povinnosť nosiť prilbu mimo obce aj pre starších ako 15 rokov. Rezort ale teraz prišiel s návrhom zrušiť túto povinnosť, čo združenie vníma pozitívne. Podľa ich slov by to totiž prispelo aj k lepšej dopravnej situácii. 

Dan Kollár zo združenia Cyklokoalícia uviedol, že tento návrh vníma pozitívne, pretože povinnosť nosiť prilbu pre ľudí vytvára prekážku v používaní bicykla z praktického aj psychologického hľadiska. "Napríklad čísla z Austrálie, jednej z mála krajín s takýmto opatrením ukazujú výrazný pokles používania bicykla po zavedení povinného nosenia prilieb. V rámci EÚ je takáto úprava celkom ojedinelá, okrem Slovenska má povinné nosenie prilieb v zákone iba jedna krajina. Zároveň je hlavným faktorom bezpečnosti cyklistov ich počet. Čím viac ľudí jazdí na bicykli, tým nižšia je nehodovosť, čo dokazujú štúdie z mnohých krajín sveta," povedal Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy