Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľský detektív hľadá milióny eur na Slovensku
Zdielať na

Poľský detektív hľadá milióny eur na Slovensku

BRATISLAVA / Mal informácie o vrahoch poľského podnikateľa Szymaneka, ktorého u nás zavraždilo podsvetie a polícia dlhé roky márne hľadala aktérov vraždy. Niekoľko rokov ukrývali jeho agenti slovenského novinára Pala Rýpala, ktorý je už viac ako 10 rokov nezvestný. No a teraz, po rokoch opäť pátra po podvodníkovi, ktorý sa údajne ukrýva v Bratislave. Hovoríme o legendárnom poľskom detektívovi Krzysztofovi Rutkowskom. Ten zastupuje klienta, ktorého záhadný podnikateľ obral o milióny eur.

Je kontroverzný, má za sebou desiatky vyriešených zložitých prípadov, píše o nich knihy a služby jeho detektívnej patroly si najímajú solventní klienti. Aktuálne poľský detektív Rutkowski zastupuje klienta, ktorý pred dvomi rokmi zveril dva milióny eur do rúk muža menom Róbert Z.

Ten sa na internete prezentuje ako motivátor, líder a podnikateľ, ktorý cez motivačné teórie údajne vzbudzuje dojem, že dokáže investorom zhodnotiť milióny eur či dolárov. Investície leje do obchodov v energetike či ropy. Podľa Rutkowského ide o podvodníka s medzinárodným presahom, ktorý má poľský a vraj aj slovenský občiansky preukaz.

"Žije v Bratislave, robí mítingy s ľuďmi, s milionármi, ktorí majú veľa peňazí. Robí stretnutia a berie od nich peniaze," vraví Rutkowski. 

TV JOJ sa muža, ktorého Rutkowsky označuje za podvodníka pokúsila kontaktovať cez sieť firiem, v ktorých pôsobí. Ozval sa nám z poľského telefónneho čísla. Tvrdí, že nerozumie konaniu detektíva Rutkowského, keďže podniká seriózne a investície robí spoločne s klientmi. Neobáva sa žiadneho vyšetrovania polície.

"Nikdy som nikoho nepodviedol. To sa ma snaží vydierať alebo k niečomu pritlačiť. Možno niečo nevyšlo podľa jeho predstáv, ale prečo to neriešia oficiálne? Aj to svedčí o tom, že to nie je čestné," povedal Robert Z. 

"Príslušné útvary OR PZ BAI, ani na OKP KR PZ BA nedisponujú informáciami k predmetnej veci a ani k vami uvedeným osobám," znela odpoveď polície na naše otázky.

To, či sú Rutkowského prezentované zverejnené informácie o údajnom podvodníkovi nahodenom v štýlových oblekoch relevantné alebo nie, neznamená nič pre jeho úspešnú kariéru súkromného očka. Pala Rýpala ukrýval v čase, keď začal písať o zločinoch vtedajšieho bossa slovenského podsvetia, Mikuláša Černáka. Rýpal potom náhle zmizol a Rutkowsky po dlhých rokoch bezvýsledného pátrania verí tomu, že novinár nežije.

"Nie je možné, že sa Palo Rýpal tak bál mafiánov, že ušiel mimo Slovenska a doteraz nedal vedieť o sebe. Nie je to možné," hovorí Rutkowski.

Ale medzi jeden z najväčších prípadov tohto extravagantného pátrača patrí samotný Mikuláš Černák. Detektív pred rokmi aj našej polícii tvrdil, že vraždu poľského podnikateľa spáchal Miki Černák a nikto iný a že dôvodom jeho únosu bolo výkupné.

Polícia dlhodobo vraždu Szymaneka objasniť nevedela. Podľa Rutkowského na likvidácii Poliaka, ktorý mal podnikať aj za hranou zákona mali mať záujem aj poľské zločinecké bandy. Černák sa nakoniec k poprave Szymaneka priznal, popravil ho strelou do hlavy a detektívovi Rutkowskému aj prípad Szymanek zvýšil reputáciu v v našich policajných kruhoch.

Vražda poľského podnikateľa bola pre slovenskú justíciu dlho ťažkým orieškom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy