Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlodeji v Košiciach ukradli počítač so špeciálnym softvérom. Pre leteckú fakultu má nevyčísliteľnú hodnotu
Zdielať na

Zlodeji v Košiciach ukradli počítač so špeciálnym softvérom. Pre leteckú fakultu má nevyčísliteľnú hodnotu

KOŠICE / V nevyužívanom objekte leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach vyčíňali zlodeji. Inšpirovali sa youtuberom, ktorý zverejnil zábery z opustenej budovy. Dvojica mladých mužov však poškodila zariadenie a navyše neodišla naprázdno.

Páchatelia sa do opustenej budovy dostali cez okno a pokojne sa prechádzali po chodbách. "Na základe videa, ktoré dvaja mladí ľudia, ktorí sa tam vlámali a dali na youtube, dostali tip ďalší páchatelia, ktorí už poškodili viacej majetku a dostali sa aj do používanej časti," informoval prodekan pre vzdelávanie Radoslav Šulej.  

Všetky dvere, ktoré boli zamknuté, jeden z obvinených vypáčil a spoločne z viacerých miestností ukradli počítačovú zostavu s komponentmi, viacero softvérov, notebook i rôzne iné veci. "Ukradli hardware a software, ktorý má pre fakultu veľmi veľkú hodnotu a znemožnili tým vyučovanie a vedeckú činnosť," vysvetlil Šulej. 

Špeciálny software totiž fakulta získala z prostriedkov EÚ a slúžil na diagnostiku a meranie leteckej anténnej techniky. "Vylámali dvere, poškodili nejaké staré lavice, stoličky, tabule, hasiace prístroje tam boli," vraví prodekan. 

Páchatelia však nerátali s tým, že sú im na stope košickí kriminalisti. "Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach zo zločinu krádeže v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci spáchaných formou spolupáchateľstva obvinil dvoch mladíkov vo veku 20 a 28 rokov," uviedla policajná hovorkyňa Jana Mesárová. 

Dávid a Marek svoj čin oľutovali a ukradnuté veci dobrovoľne vydali policajtom. "Obom obvineným za tieto skutky hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na tri až desať rokov," dodala Mesárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy